Mama lui Aleksei Navalnîi, disperată să-și recupereze copilul: „Lăsați-mă să-mi văd fiul!”. Trupul opozantului lui Putin ar putea fi predat familiei abia în martie

Mama lui Aleksei Navalnîi a intentat un proces pentru a recupera trupul neînsuflețit al fiului său, mort vineri în închisoarea din Siberia. Abia în martie ar putea fi judecat cazul, iar corpul liderului opoziției ruse să fie predat familiei pentru înmormântare.

22 feb. 2024, 10:49
Mama lui Aleksei Navalnîi, disperată să-și recupereze copilul: „Lăsați-mă să-mi văd fiul!”. Trupul opozantului lui Putin ar putea fi predat familiei abia în martie
Mama lui Aleksei Navalnîi, disperată să-și recupereze copilul: „Lăsați-mă să-mi văd fiul!”. Trupul opozantului lui Putin ar putea fi predat familiei abia în martie

Aproape două săptămâni sunt necesare judecătorilor ruși pentru a lua o decizie în procesul intentat de mama lui Aleksei Navalnîi, Ludmila Navalnîia, care contestă refuzul oficialilor de a elibera corpul fiului său.

Citește și: Iulia Navalnîia îl acuză pe Vladimir Putin că l-a ”ucis” pe Alexei Navalnîi și anunță că ea va prelua activitățile opozantului. ”Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. A omorât jumătate din sufletul meu, cu cealaltă jumătate voi lupta”

Mama lui Aleksei Navalnîi, disperată să recupereze trupul fiului său

Ludmila Navalnîia încearcă de sâmbătă să recupereze trupul fiului ei, după ce acesta a murit vineri într-o închisoare din nordul îndepărtat al Rusiei, respectiv în Siberia. O audiere cu uşile închise a fost programată pentru 4 martie, a anunţat miercuri presa rusă de stat, citând oficiali ai instanţei, potrivit The Guardian. Ludmila Navalnîia a făcut apel marţi la preşedintele rus, Vladimir Putin, să elibereze trupul fiului ei pentru ca acesta să poată fi „înmormântat în mod uman”.

„Pentru a cincea zi nu-l pot vedea, nu-mi dau corpul lui şi nici măcar nu-mi spun unde este. Fac apel la tine, Vladimir Putin. Rezolvarea acestei probleme depinde doar de tine. Lăsaţi-mă în sfârşit să-mi văd fiul… Cer ca trupul lui Aleksei să fie eliberat imediat pentru a-l putea îngropa în mod uman”, a spus ea, îmbrăcată în negru, în faţa penitenciarului unde a murit fiul său.

La mai bine de cinci zile de la moartea opozantului lui Putin, mama sa şi un avocat nu au reuşit să recupereze trupul lui Navalnîi de la anchetatori, care au declarat că ar putea să nu îl returneze timp de două săptămâni, deoarece efectuează „teste”, referindu-se la necropsia ce ar urma să arate de ce și în ce fel a murit acesta.

Susţinătorii lui Navalnîi cred că acesta a fost ucis, fie ca un act criminal, fie din cauza chinurilor îndurate de-a lungul a trei ani în închisorile rusești. Soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnîia, chiar l-a acuzat public pe Vladimir Putin că a ordonat uciderea soţului său şi a declarat că anchetatorii reţin corpul acestuia pentru a muşamaliza un asasinat politic.

Autorităţile penitenciare din Rusia au raportat vineri că Aleksei Navalnîi a acuzat stări de rău după o plimbare şi că în scurt timp a devenit inconştient în închisoarea din oraşul Kharp. O ambulanţă a sosit la faţa locului, dar acesta nu a putut fi resuscitat. Responsabilii închisorii au transmis că motivul morții este încă în curs de stabilire.

Moartea lui Navalnîi a declanşat condamnări pe scară largă în Occident, mulţi lideri promiţând să introducă noi sancţiuni împotriva Kremlinului.

Citește și: Aleksei Navalnîi și-a prevestit moartea. Ce a transmis poporului său cu puțin înainte de momentul fatidic. ”Nu aveți voie să renunțați. Dacă ei decid să mă ucidă, înseamnă că suntem extrem de puternici!”. Reacția rușilor