Preşedintele Lukaşenko respinge acuzaţia că ar fi deturnat aeronava în care se afla disidentul Roman Protasevici pentru a-l aresta

Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukașenko a avut prima reacţie legată de arestarea opozantului Roman Protasevici. Şeful statului susţine că a acţionat ”în mod legal” deturnând respectiva aeronavă la Minsk, în urma unei alerte cu bombă.

26 mai 2021, 15:24
Preşedintele Lukaşenko respinge acuzaţia că ar fi deturnat aeronava în care se afla disidentul Roman Protasevici pentru a-l aresta

Lukaşenko respinge acuzaţia potrivit căreia a deturnat zborul cu scopul de a-l aresta pe Roman Protasevici, un opozant al regimului de la Minsk, relatează AFP, citat de news.ro.

Am acţionat legal, apărându-mi oamenii”, a declarat preşedintele belarus, potrivit agenţiei oficiale belaruse de presă Belta, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor aleşi şi unor oficiali de rang înalt ai regimului. Lukaşenko cataloghează acuzaţia potrivit căreia a trimis un avion MiG-29 cu scopul de a obliga avionul Ryanair să aterizeze drept o ”minciună absolută”. Şeful statului a dat asigurări că ”misiunea avionului de vânătoare a fost să stabilească o comunicare şi să monitorizeze aterizarea avionului de pasageri în caz de urgenţă”.

Citeste si Iubita jurnalistului Roman Protasevici, prima filmare din detenţie. Rudele celor doi solicită ajutor internaţional pentru eliberarea lor

Lukaşenko neagă că deturnarea avionului ar fi avut drept scop arestarea lui Roman Protasevici

Lukaşenko afirmă că aceste acuzaţii încalcă ”linii roşii”, iar scopul lor este de a ataca statul.

Adversarii noştri din străinătate şi din interiorul ţării şi-au schimbat metodele pentru a ne ataca statul. Ei au încălcat o mulţime de linii roşii, au depăşit limitele, înţelegerea şi morala umană”, a declarat el, potrivit Belta.

Lukaşenko a făcut referire la ”un război hibrid modern” împotriva ţării sale. Acesta îi acuză frecvent pe americani de faptul că vor să-l răstoarne de la putere, cu scopul de a ataca apoi Rusia, principalul său aliat.

Despre jurnalistul disident Roman Protasevici, Lukaşenko a zis doar că este ”un terorist”.

Citeste si Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în Belarus, e convins că înregistrarea video din închisoare a fost făcută sub constrângere: „Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”