Mama unui elev de la Şcoala 10: Am dat bani de cadouri. Nemulţumirile învăţătoarei ne-au jignit

Mama unui elev de la clasa Danei Blându a dat declaraţii, luni, la Secţia 6 Poliţie, ea spunând, la finalul audierii, că părinţii au dat bani pentru cadouri, încercând să mulţumească pe toată lumea, dat nemulţumirile învăţătoarei i-au jignit.

13 ian. 2014, 11:24
Mama unui elev de la Şcoala 10: Am dat bani de cadouri. Nemulţumirile învăţătoarei ne-au jignit

Anchetatorii continuă audierile la Secţia de 6 Poliţie în cazul sesizării făcute de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti referitoare la învăţătoarea Dana Blându, demisă din funcţie în 10 ianuarie, în urma unei decizii a Consiliului de Asministaţie al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti”, pentru că a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii, potrivit Mediafax.

Luni a venit să dea declaraţii la Secţia 6 Poliţie mama unuia dintre copiii care învaţă la Şcoala nr. 10, în clasa Danei Blându. Femeia a declarat la finalul audierii că le-a spus anchetatorilor că s-au dat bani, dar nu direct învăţătoarei.

Aceasta a adăugat că nu a nemulţumit-o strângerea banilor pentru cadouri, ci faptul că învăţătoarea i-a jignit pe părinţi.

Am dat pentru cadouri, am încercat să facem pe toată lumea mulţumită, dar acele nemulţumiri ale doamnei ne-au jignit. Aceasta nu ne-a jignit până în decembrie, dar spunea indirect în timpul şedinţelor ce trebuia să facem, ce trebuia să cumpărăm„, a mai spus femeia.

Ea a precizat că a plătit în acest an şcolar 400 de lei, bani pentru uniforme şi alte obiecte necesare copilului la şcoală, dar o parte din această sumă s-a folosit şi pentru achiziţionarea de cadouri. Femeia a menţionat că Dana Blându nu a încasat în mod direct aceşti bani, o parte fiind achitaţi la casieria şcolii.

Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învăţătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimise în 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Şcoala nr. 10 şi cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa, în 10 ianuarie, după demiterea învăţătoarei Dana Blându, că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va începe o anchetă similară celei de la Şcoala nr. 10 la o altă unitate de învăţământ, după ce a primit informaţii despre un caz asemănător.

Vom vedea dacă informaţiile se confirmă şi încurajez Inspectoratul Şcolar să meargă pe aceeaşi direcţie, dacă lucrurile se confirmă„, a spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a adăugat că în ultima perioadă s-a vorbit mult de fondul clasei şi despre banii care circulă în şcoli.

Nu este o noutate şi se ştie că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În acelaşi timp, este dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se doreşte acest lucru, în şcoala românească acest lucru trebuie făcut numai şi numai prin asociaţiile de părinţi şi numai cu chitanţă şi cu justificarea sumelor respective. Aici asociaţia de părinţi nu poate impune vreo sumă„, a precizat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai spus că este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Şcoala nr. 10.

Cred că din această situaţie negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune şi de a furniza informaţii exacte. Numai aşa putem să acţionăm imediat„, a adăugat Pricopie.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face verificări, începând de luni, la Şcoala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, după ce a primit sesizări privind colecte de bani.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educaţiei, în ultimele zile au fost primite foarte multe sesizări privind fondul clasei, dar veridicitatea acestora trebuie analizată.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat vineri la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Sursele citate au precizat că părintele ar fi fost chemat luni pentru a fi audiat la sediul Secţiei 6.