Mamele minore care au împlinit 16 ani vor avea dreptul să încaseze personal indemnizația pentru creșterea copilului

Mamele minore de peset 16 ani vor avea dreptul să-și încaseze personal banii pentru creșterea și îngrijirea copilului.

15 apr. 2024, 22:28
Mamele minore care au împlinit 16 ani vor avea dreptul să încaseze personal indemnizația pentru creșterea copilului
Veste importantă pentru mamele minore care au împlinit 16 ani

Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului din România urmează să se modifice, conform unui proiect ce a trecut de Senat, iar recent a primit propunerea de adoptare la Camera Deputaților. Mamele minore care au peste 16 ani vor putea decide pentru ele și copilul lor și vor putea beneficia direct de drepturile financiare legale, fără să mai fie nevoie de un intermidiar.

Citește și: Indemnizația pentru creșterea copilului 2024 majorată. Câți bani vor primi mamele și când intră sumele mărite

Legea nr. 272/2004 va fi completată astfel încât să prevadă clar că, în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului, alocația de stat pentru copil atât a mamelor, cât şi a copilului ori copiilor lor, dar şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul ori copiii acestora se acordă mamelor, la solicitarea acestora.

Citește și: Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Cadrul legisltiv actual nu permite mamelor minore să beneficieze de drepturile financiare sau de servicii sociale în acord cu nevoile lor. Prin proiectul de față se stabilește dobândirea capacității depline de exercițiu pentru mamele minore care împlinesc vârsta de 16 ani.