Mamografia, o metodă eficientă de depistare precoce a cancerului mamar. Elizabeth Hurley, avertisment pentru toate femeile

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în România şi Europa. Mamografia şi ecografia mamară sunt două investigaţii imagistice pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer la femei. Elizabeth Hurley, celebră actriţă şi model, este de părere că ar trebui ca acest subiect al prevenției să fie luat mult mai în serios, iar femeile să conștientizeze cu adevărat gravitatea situației.

03 ian. 2023, 09:31
Mamografia, o metodă eficientă de depistare precoce a cancerului mamar. Elizabeth Hurley, avertisment pentru toate femeile

Mamografia este recomandată femeilor care au depasit varsta de 40 de ani ca metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar. Ea poate fi efectuată şi de către femeiile mai tinere în cazul în care se constată modificări clinice, precum nodul palpabil, induratie, secretie mamelonara, modificari tegumentare, deformari, retractie tegumentara sau mamelonara, durerea mamar focala persitenta, palparea unei adenopatii axilare, orice alte modificari in structura sanului.

Pentru un examen clinic complet este recomandată şi ecografia mamară.

Citeşte şi: Martina Navratilova, diagnosticată cu cancer la gât şi la sân: „Această dublă lovitură este gravă”

 

Elizabeth Hurley, despre drama bunicii ei: A fost diagnosticată când nimeni nu vorbea despre asta. Îi era jenă să vorbească chiar și cu medicul ei. Era subiect TABU

Actriţa Elizabeth Hurley acordă o atenţie aparte nu numai modului în care arată, ci și sănătății în special. În vârstă de 57 de ani, Elizabeth Hurley le sfătuieşte pe femei să îşi facă o mamografie regulat după vârsta de 40 de ani.

Citeşte şi: Corina Crețu, diagnosticată cu cancer la sân. Europarlamentarul, dezvăluiri neașteptate despre cea mai grea perioadă pe care o traversează

Actrița este implicată într-o campanie privind conştientizarea cancerului la sân. În acest context, Hurley a povestit că bunica ei a murit de cancer mamar.

“A fost diagnosticată într-un moment în care nimeni nu vorbea despre asta. Ea nu ne-a spus că a fost bolnavă timp de un an”, a declarat vedeta pentru People.

În plus, ea a adăugat că a fost “diagnosticată într-un moment în care îi era jenă să vorbească chiar și cu medicul ei. A fost doar un subiect tabu”.