Managerul care i-ar fi dat mită 22 de tone de tablă lui Costel Alexe a fost demis

Bogdan Grecu a fost demis din funcția de director general al Combinatului Siderurgic "Liberty Galați".

13 ian. 2021, 17:50
Managerul care i-ar fi dat mită 22 de tone de tablă lui Costel Alexe a fost demis
Managerul care i-ar fi dat mită 22 de tone de tablă lui Costel Alexe a fost demis

Managerul Combinatului Siderurgic „Liberty Galați”, cel care i-ar fi dat mită 22 de tone de tablă lui Costel Alexe, a fost demis.

Bogdan Grecu este cel care a declarat la DNA că i-a dat mită 22 de tone de tablă fostului ministru al Mediului, potrivit DCnews.ro.

 

Costel Alexe, urmărit penal pentru că ar fi luat mită 22 de tone de tablă

Procrurorii DNA au dispus săptămâna trecută efectuarea urmăririi penale față de Costel Alexe, la data faptelor exercitând funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, şi faţă de o altă persoană aflată în funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.

În referatul DNA se arată că „în perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”.

Procurorii anticorupţie susţin că „depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”.

Citeşte şi: Cum a încercat Costel Alexe să-şi pună la adăpost avere înainte ca DNA să ceară încuviinţarea urmăririi penale

Cum a ajuns mita la Costel Alexe. Explicaţia DNA

„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Klaus Iohannis, mesaj dur pentru Costel Alexe: Penalii NU au ce căuta în funcții publice

Președintele Klaus Iohannis susține că fostul ministru Costel Alexe nu are ce căuta în funcția de președinte al CJ Iași, dacă va fi cercetat penal de către DNA.

”Sincer, eu cred această discuţie trebuia să aibă loc demult şi să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că persoane urmărite penal sau penali nu au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă trebuia să discute PNL mai repede sau nu. Însă dacă dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranţă eu m-aş aştepta cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine”, a declarat Iohannis, întrebat în legătură cu faptul că liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că va analiza situaţia şi solicitat să precizeze dacă în opinia sa Costel Alexe trebuie să demisioneze şi PNL să îi retragă sprijinul politic.


loading...
Partenerii noștri