Managerul Spitalului Colentina și directorul adjunct al Administrației Spitalelor din București, reținuți. DNA cere arestarea pentru 30 de zile

Managerul Spitalului Colentina și directorul adjunct al Administrației Spitalelor din București au fost reținuți de procurori pentru 24 de ore. Cristian Plută, director adjunct al ASSMB este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie.

19 sept. 2023, 11:18
Managerul Spitalului Colentina și directorul adjunct al Administrației Spitalelor din București, reținuți. DNA cere arestarea pentru 30 de zile

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. În plus, adjunctul Administrației Spitalelor este anchetat și pentru favorizarea unei licitații pentru o achiziție publică, unde ar fi primit 300.000 de lei.

Citește și: Coordonatorul PNRR pe Sănătate, Alexandru Rogobete, acuzații grave la adresa Oanei Sivache, director ASSMB, protejata lui Vlad Voiculescu! ”Semnează consultanță pe bandă rulantă”

Pe lângă directorul adjunct al ASSMB, au mai fost reţinuţi managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, Alexandru-Paul Dumitru, şi Silviu Stăncilă, scrie Agerpres. O altă persoană implicată în dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasată sub control judiciar.

DNA a anunţat că, în cursul zilei de luni, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat percheziţii domiciliare în opt locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Citește și: Șefa Administrației Spitalelor explică reclamațiile de corupție făcute la DNA: ”Din tăcere se pot produce tragedii. Corupția este o crimă”

Cristian Plută este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie. De asemenea, sursele judiciare citate de Agerpres au precizat în luna aprilie, Cristian Plută ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza acordului – cadru încheiat la data de 4 aprilie între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build – Avision Strategy Consulting, având ca obiect „Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti”, în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente.

În perioada 28 august – 3 septembrie, el ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build – 6.128.783,45 lei.

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, va fi prezentat, marţi, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în dosarul în care a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, a informat DNA.