Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeș, despre noul an şcolar: „Izvor de infecţie destul de serios”

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș" din București, a vorbit despre începerea noului an școlar, în contextul pandemiei de COVID-19.

RomaniaTV.net
15 aug. 2020, 17:12
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeș, despre noul an şcolar: „Izvor de infecţie destul de serios”

Medicul Emilian Imbri, managerul Institutului „Victor Babeș”, a tras un nou semnal de alarmă în ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID-19 în România. Am putea deveni nou EPICENTRU al Europei. Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România este lider la nivel european în ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID-19.

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”, a vorbit astfel despre situația reînceperii anului școlar, din luna septembrie și crede că este nevoie de mare atenție. Medicul atenționează asupra faptului că tinerii, în special copiii de gimnaziu, clase primare și grădiniță, au o contagiozitate a virusului mult mai mare decât la adulți.

Virgil Musta: „Vor fi focare în şcoli. Important însă este să se evalueze riscul în familie” 

„Începe noul an școlar și recomand totuși să se mai gândească cei care răspund de redeschiderea unităților de învățământ. S-a dat posibilitatea ca la nivel local să se hotărască cum să se procedeze. Copiii sunt un izvor de infecție destul de serios, având în vedere că aceștia au o încărcătură virală mai mare decât adulții. Ei nu fac forme grave ale bolii, afecțiuni care să sperie, dar sunt ca un burețel de viruși și pot transmite foarte ușor. Chiar un specialist cu care colaborăm a comunicat medicilor infecționiști acest lucru, în urma unor cercetări”, a declarat Emilian Imbri pentru b1.ro.

„Cum să ții un copil despărțit de colegul său de bancă? Mai bine încerci să pui un singur copil în bancă decât să crezi că vei reuși să păstrezi distanța. E nevoie de o gândire matură a unor profesori, epidemiologi, psihoterapeuți, care să pregătească acest început de an, chiar dacă va necesita puțin mai mult timp, poate”, a completat el.

Cazurile de infectare cu COVID-19 cresc alarmant în România, motiv pentru care, țara noastră se află în topul statelor din UE în care se răspândește COVID-19, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

 

Mai mult, România are cea mai mare rată de pozitivare, un raport de 19 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condițiile în care media europeană este de 4, iar numărul de noi cazuri depistate la 100.000 de locuitori este de aproape 4 ori mai mare față de media europeană. 

Comparativ cu Franța și Spania, care au 13.245, respectiv 28.267 de cazuri, populația țării noastre este în medie, de 3 ori mai mică, iar numărul de testări continuă să se mențină la un nivel destul de scăzut, completează ECDC. 

„Mi-e teamă că numărul de cazuri nu o să mai scadă, ci o să continue să crească. Măsurile pe care le-au încercat guvernanții sunt măsuri bune, dar nu își găsesc ecoul în populație. Nu trebuie să generalizăm, dar fiecare cetățean poate să aleagă dacă se ferește să nu se îmbolnăvească. Boala se transmite și continuă să se transmită foarte rapid și foarte ușor. Lumea se îmbolnăvește și la serviciu, și în concedii, peste tot. Nu mai există un loc în care să putem spune că nu ne putem îmbolnăvi, că este sigur. Există niște reguli de protecție care deși sunt respectate de unii sunt uitate sau ignorate de către alții. Așa că numărul de îmbolnăviri este tot mai mare”, a declarat Emilian Imbri, pentru b1.ro.