Manifestanții sărbătoresc demisia lui Silvio Berlusconi

Mii de manifestanți s-au reunit în diverse zone din Roma strigând "demisia, demisia", în timp ce premierul italian Silvio Berlusconi şi-a predat mandatul sâmbătă seară.

RomaniaTV.net
12 nov. 2011, 19:47
Manifestanții sărbătoresc demisia lui Silvio Berlusconi

Purtând drapele italiene tricolore – verde, alb, roșu -, unii manifestanți agită pancarte pe care se poate citi „bye-bye Silvio!” sau pur și simplu „Dispari!” și „În sfârșit!”.

Unii manifestanți s-au reunit în fața Palatului Chigi, sediul Guvernului, iar alții în fața Montecitorio, clădire adiacentă sediului Camerei Deputaților. Alți demonstranți au preferat Quirinal, sediul președinției țării, sau reședința privată a lui Il Cavaliere, Palatul Grazioli.

„Astăzi, suntem aici pentru că suntem foarte, foarte bucuroși că Berlusconi se duce în sfârșit acasă! Să se ducă acasă!”, declară o manifestantă pe fondul fluierăturilor. „Ciao, și mai ales, nu te întoarce!”, afirmă un altul. În fața Quirinal, o orchestră și un cor au improvizat un miniconcert și interpretează ‘”Aleluia” de Handel.

Liderul Poporului Violet, mișcarea care îl contestă pe Berlusconi și care a luat naștere pe rețelele sociale , Gianfranco Mascia, se află și el printre manifestanți în fața Palatului Chigi.

„Având în vedere că în toți acești ani l-am urmărit îndeaproape, acum, că este singur, cu adevărat singur și se simte abandonat de ai săi, am ales să nu îl lăsăm și îl vom urma de aici la reședința sa, apoi la palatul prezidențial pentru a fi siguri că va demisiona”, a declarat el pentru AFP.

„Îl vom urma în coloană și până la urmă va fi ca un fel de bunga-bunga a noastră, pentru noi!”, a adăugat el, referindu-se la seratele organizate la vilele luxoase ale lui Berlusconi.

În fața Palatului Grazioli, reședința privată a premierului, s-au reunit susținătorii acestuia. El „este unic, de neuitat. Nu există nimeni pe măsura lui”, afirmă Massimo della Seta, un muncitor în vârstă de 25 de ani.

„Ne simțim orfani”, deplânge Maria Teresa Borghelli, în vârstă de 54 de ani.

Deputații au adoptat în cursul serii măsurile cerute de Uniunea Europeană și destinate să reconforteze piețele. Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, a anunțat că va demisiona după adoptarea acestor măsuri.