Manifestaţii împotriva unei tabere de romi la Lille

Aproximativ 700 de persoane au manifestat sâmbătă dimineaţa pe străzile din Lille împotriva unei eventuale stabiliri pe teritoriul comunei Cysoing (nord) a unei tabere de romi evacuaţi în august de la periferia oraşului.

RomaniaTV.net
29 sept. 2012, 14:37
Manifestaţii împotriva unei tabere de romi la Lille

Coloana protestatarilor a fost condusă de către o serie de aleşi locali din Cysoing şi din vecinătate. Marşul a fost organizat de către organizaţia „Pévèle-Mélantois en colère” (Pévèle-Mélantois furioşi), relatează AFP.

Pornită de la primărie, manifestaţia a provocat tensiuni, manifestanţii care alcătuiau coloana fiind calificaţi „rasişti” sau „fascişti” de către trecători şi câţiva antimanifestanţi. „Vă amintim că aceasta este o manifestaţie paşnică şi non-rasistă”, a strigat în mai multe rânduri adjunctul primarului din Cysoing la un megafon.

Citeşte şi Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Problema romilor, una dificilă, la care nu există un răspuns unic

Membri ai partidului de extremă dreapta Frontul Naţional (FN) au fost îndepărtaţi din rândul manifestanţilor de către participanţi, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. „Mă opun total. Nu suntem aici pentru a susţine discursuri rasiste”, a declarat primarul din Cysoing, Benjamin Dumortier, când a fost întrebat de către jurnalişti despre tentativa de participare a FN.

„Din contră, milităm pentru o soluţie durabilă şi integrarea populaţiilor de romi. Terenul este poluat. Cysoing este o mică comună de 4.500 de locuitori care nu are capacităţile (necesare) găzduirii” în privinţa scolarizării şi serviciilor sociale, a subliniat Benjamin Dumortier”, a adăugat primarul.

„Dacă vin la noi, îi vom expulza ca la Marsilia”, a declarat un manifestant, un locuitor din Douai, afirmând că este un fost militar. „Marsilia riscă să stabilească jurisprudenţă”, a adăugat el.

La Marsilia, o serie de locuitori şi de riverani au obligat joi seara familii de romi instalate în vecinătate să fugă şi au incendiat ceea ce a rămas din tabără, fără să recurgă la violenţe fizice.

O serie de manifestaţii au fost organizate, iar o petiţie a strâns peste 9.000 de semnături, potrivit primarului din Cysoing.

Martine Aubry, preşedinta comunităţii urbane de la Lille, a declarat la 20 august că lucrează împreună cu prefectul „pentru a găsi un teren în afara metropolei”, în urma evacuării a două tabere în care locuiau aproximativ 200 de persoane în aglomeraţia urbană de la Lille.