Mănânci des la restaurant? Mare greşeală, susţin cercetătorii

Mâncarea de la restaurant nu este cu mult mai sănătoasă decât cea de tip 'fast food', în timp ce pregătirea ei acasă este cea mai bună metodă de a ține sub control caloriile, grăsimile, zahărul și alte substanțe consumate, este concluzia unui studiu publicat într-o revistă de specialitate din SUA, scrie agenția Reuters.

20 iul. 2015, 10:14
Mănânci des la restaurant? Mare greşeală, susţin cercetătorii

Cercetătorii au descoperit că mâncarea consumată în localuri publice, fie că este vorba de locații fast-food sau despre restaurante, conține o cantitate mai mare de calorii, grăsimi și sare comparativ cu mâncarea pregătită în casă.

Ruopeng An, profesor de kinetoterapie și sănătate publică la Universitatea din Illinois, a observat că în general oamenii calificau mâncarea de tip ‘fast food’ drept ‘junk food’. Oamenii nu cunosc foarte multe lucruri despre mâncarea provenită de la restaurantele care oferă o varietate largă de feluri de mâncare și în special dacă aceasta este mai sănătoasă sau mai bună comparativ cu mâncarea de tip fast food sau cu cea pregătită în casă, a declarat An Ruopeng pentru Reuters.

Pentru realizarea cercetării An Ruopeng a folosit date de la registrul național de sănătate și nutriție al SUA (NHANES) care strânge regulat informații despre starea de sănătatea și în ce privește dieta pentru un eșantion reprezentativ al populației SUA.

Peste 18.000 de persoane adulte au răspuns la întrebările unui chestionar despre ce anume au mâncat pe parcursul unei perioade de două zile. Aproximativ o treime din participanți au răspuns că au consumat fast food într-una din cele două zile sau chiar în ambele zile și un sfert din cei chestionați au răspuns că au folosit serviciile unei restaurant de tip ‘full service’ cel puțin într-una din cele două zile.

Comparativ cu participanții la sondaj care au consumat mâncare preparată în casă, cei care au mâncat la fast food au consumat în medie cu 190 de calorii mai mult pe zi, cu 11 grame mai multe grăsimi, 10 mg de colesterol în plus și peste 300 de mg în plus de sodiu. Cei care au mâncat la restaurantele full-service au consumat cu 187 mai multe calorii pe zi față de cei care au consumat mâncare pregătită în casă, cu 10 grame mai multă grăsime, cu 2,5 grame mai multă grăsime saturată, cu aproape 60 mg mai mult colesterol și peste 400 de mg sodiu în plus.

Impactul mâncării fast food asupra cantității totale zilnice de calorii acumulate a fost mai mare în rândul participanților la chestionar care aveau mai puține studii, în timp ce voluntarii cu un venit mediu au fost mai determinați să mănânce la restaurantele de tip ‘full-service’. Totodată personale obeze au avut tendința de a mânca la restaurantele ‘full-service’ comparativ cu cei cu o greutate normală sau grași.

Agenția federală a SUA pentru alimentație și medicamente obligă restaurantele care au mai mult de 20 de locații să furnizeze conținutul caloric și nutritiv în meniul afișat în restaurante, însă acest lucru nu se întâmplă în majoritatea restaurantelor de tip ‘full-service’, a subliniat An Ruopeng. Cei care mănâncă în restaurantele ‘full-service’ nu sunt îngrijorați de conținutul caloric și nutritiv al mâncării servite și au tendința să exagereze și să fie mai puțin precauți privind cantitatea de calorii a mâncărurilor servite în aceste restaurante.

Lori Rosenthal, specialistă în dietă la Montefiore Medical Center din New York, nu a fost deloc surprins de concluziile studiului realizat de An Ruopong, declarând că atunci când cineva își prepară singur mâncarea este precaut în privința ingredientelor folosite, în schimb nu este interesat de acest lucru atunci când mănâncă la restaurant sau la fast food.

Pregătirea mâncării acasă oferă oamenilor posibilitatea să folosească ingrediente sănătoase, a mai declarat Lori Rosenthal, recomandând celor care vor să mănânce la restaurant să consulte meniul aflat pe pagina de internet a respectivului local și totodată să adreseze oricâte întrebări au nevoie pentru a afla cum sunt preparate mâncărurile. De asemenea, Lori Rosenthal mai recomandă ca o porție să conțină o garnitură de legume pentru a suplini o cantitate extra de calorii iar clienții să ceară ca mâncarea neconsumată să fie împachetată pentru a acasă pentru a nu fi nevoie de un efort suplimentar pentru consumarea acesteia la restaurant. Mâncarea trebuie consumată pe îndelete și savurată, astfel încât nu va fi nevoie să fie consumată o cantitate mare, și va fi apreciată de fiecare dată, recomandă Lori Rosenthal.

Studiul a fost publicat în revista de specialitate ‘European Journal of Clinical Nutrition’.