MApN anunță că primul convoi cu tehnică militară franceză intră duminică seară în România

Ministerul Apărării Naţionale anunță că primul convoi cu tehnică militară franceză intră duminică seară în România, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac.

23 oct. 2022, 13:19
MApN anunță că primul convoi cu tehnică militară franceză intră duminică seară în România

Acest prim convoi cu tehnică militară franceză care va intra duminică în România, constă în transportoare blindate, care vin în completarea mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat la baza militară de la Cincu.

Citește și MApN începe mobilizarea! Rezerviştii, chemaţi la unităţi militare pentru activităţi specifice de pregătire

Potrivit MApN, convoiul va intra în ţară în jurul orei 21,00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, urmând ca al doilea convoi, constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc, să intre în România în luna noiembrie.

„Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră. La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu Franţa, şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre”, transmite MApN.

Citește și MApN se pregăteşte de război. Ordine de chemare pentru rezervişti în multe judeţe