MApN retrage gradele date în 2011 şi 2012. VEZI cine e pe listă

MApN a decis revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995. Este vorba de sute de persoane care au primit diferite grade militare, printre care se numără şi mulţi oameni politici şi jurnalişti.

RomaniaTV.net
04 nov. 2012, 17:09
MApN retrage gradele date în 2011 şi 2012. VEZI cine e pe listă

În 2011 şi 2012 au fost înaintate în grad peste 800 de persoane. Avansările în grad au fost făcute de către fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

„Urmare a rezultatelor analizei efectuate de către comisia constituită prin ordin al ministrului apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă din M.Ap.N, s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995„, se arată într-un comunicat al MApN.

MApN a mai anunţat că au mai fost revocate ordinele de acordare de grade în rezervă, ca urmare a solicitărilor proprii, înaintate ministrului apărării naţionale, pentru Kövesi Laura-Codruţa, Turcescu Robert Nicolae şi Kelemen Ioan Hunor.

În lista înaintărilor în grad din 2011-2012 sunt incluşi politicieni, jurnalişti, foşti miniştri, primari, preşedinţi de consilii judeţene, unii dintre ei fără a avea măcar stagiul millitar. Printre ei şi Robert Turcescu, în dreptul numelui fiind trecută apartenenţa politică,  „PDL” şi gradul acordat, „colonel”.

„Am luat această măsură la finalizarea analizei care s-a făcut privind acordarea gradelor în anii 2011-2012, urmând ca pentru anul 2010 să luăm măsuri în momentul în care finalizăm analizele. Avansările s-au făcut prin forţarea limitelor legii, având în vedere că au beneficiat de avansări oameni care nici măcar nu au făcut armata, ori aceasta este împotriva legii. Noi am dat doar o primă măsură pentru anularea ordinelor de avansare care contravin legii, urmând ca ulterior, în situaţia în care vom sesiza încălcarea legislaţiei sau unele aspecte penale să  dăm drumul dosarelor în acheta penală (…) Numitorul comun al acestor avansări ar fi unul singur. Ele s-au făcut pe criterii politice, fără să ţină cont de nevoile de încadrare a statelor de război ale armatei„, a declarat duminică ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, pentru România TV.

Astfel, este vorba despre 316 persoane care au fost înaintate în grad în anul 2011, 426 de persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2011, 77 de persoane care au fost înaintate în grad în anul 2012 şi 16 persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2012.

Listele cu toate aceste persoane au fost făcute publice de MApN încă din luna august.

Guvernatorul Mugur Isărescu, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, fostul şef ANAF Sorin Blejnar şi psihoterapeutul Aliodor Manolea se află pe lista MApN cu avansări în grad din 2011 şi 2012 în care au fost constatate nereguli.

Totodată, în situaţia prezentată de Ministerul Apărării pentru avansările în grad din 2011 mai figurează analistul Bogdan Chirieac, primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, senatorul independent Chirvăsuţă Laurenţiu, fostul primar de Botoşani Cătălin Flutur, dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

În plus, pe listele din 2011 mai apare primarul de Târgu Jiu, Florin Cîrciumaru, fostul şef al ANI Cătălin Macovei, fostul secretar de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu, fostul şef al TVR Alexandru Lăzescu, senatorul UNPR Ovidius Mărcuţianu, fostul preşedinte al CJ Buzău Victor Mocanu, deputatul Dan Ilie Morega, deputatul Eugen Nicolicea,

De asemenea, în lista MApN apare şi procurorul Codruţ Olaru.

Pe lista MApN mai apar primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, deputatul Cezar Preda, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, actualul primar de la Slatina, Darius Vâlcov, fostul director Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Totodată, în 2011 au mai fost acordate grade şi fostului ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi, deputatului Nicolae Păun, senatorului PDL Ion Ruşeţ şi deputatului PDL Alin Trăşculescu.

De asemenea, în lista înaintărilor în grad în rezervă mai apar fostul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad şi fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, precum şi Emilian Schwartzenberg şi realizatorul TV Vlad Enăchescu.

Şi foşti membri ai echipei de fotbal Steaua – generaţia ’86 apar pe listele cu avansări în grad cu nereguli din 2011. Este vorba despre Miodrag Belodedici, Gabi Balint, Ladislau Boloni, Helmut Duckadam, Adrian Bumbescu, Ştefan Iovan, Victor Piţurcă.Totodată, apar pe lista MApN şi Gheorghe Hagi şi Dumitru Stîngaciu.


loading...
Partenerii noștri