Maramureş: Focare de incendiu mocnite pe versantul Creasta Cocoşului, Munţii Gutâi

Focare izolate continuă să fumege după ce un incendiu a reizbucnit pe platoul Creasta Cocoşului (1.428 metri altitudine) din Munţii Gutâi.

RomaniaTV.net
30 aug. 2012, 09:28
Maramureş: Focare de incendiu mocnite pe versantul Creasta Cocoşului, Munţii Gutâi

Aproximativ 200 de persoane, coordonate de inginerul silvic Gheorghe Petrovan, au lucrat în ultimele 24 de ore pentru crearea unor culoare de protecţie care să limiteze zona afectată de incendiu pe Creasta Cocoşului din Munţii Gutâi, respectiv să împiedice, în cazul reaprinderii flăcărilor, extinderea spre localităţile Breb, Cavnic sau Deseşti.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, a declarat, joi, pentru Agerpres, că aceia care au urcat pe platoul montan au identificat, pe partea nordică a versantului, două focare care ardeau mocnit.

Terenul, aflat în zona peisagistică de interes turistic şi ştiinţific situat în situl ‘Natura 2000 – Creasta Cocoşului’, este moale şi afânos, tipic pământului de turbă, care facilitează menţinerea jarului sub vegetaţie. Pe versantul de la baza traseului turistic mai sunt alte opt focare, însă zona este situată la altitudine, cu zonă stâncoasă şi pantă, iar intervenţia este dificilă, presupune coborârea pe stânci (persoane legate de cordelină) şi poate pune în pericol viaţa persoanelor”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Persoanele care au participat la acţiune (silvicultori, pompieri militari, jandarmi, membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, comisari de mediu şi cetăţeni) au înţeles importanţa prevenirii unei reizbucniri a incendiului.

„Nu au putut fi aduse utilaje pe platoul montan din cauza terenului accidentat şi cu grohotişuri. Oamenii au lucrat cu unelte (sape de munte, târnăcoape, drujbe şi securi) pentru a crea culoare (şanţuri) de protecţie în zona afectată de incendiu. Pe platou au fost prezenţi şi membri ai Asociaţiei pentru Viitor, Asociaţiei EcoLogic, custode al Rezervaţiei Creasta Cocoşului. Personalul participant nu a avut nevoie de asistenţă medicală de prim-ajutor asigurată de personalul medical al Serviciul Maltez Baia Mare şi filiala de Cruce Roşie. Turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane li s-a interzis accesul pe Creasta Cocoşului şi platou’, a spus prefectul judeţului Maramureş, Sorin Rednic.

Rafalele de vânt puternic au contribuit la aprinderea vegetaţiei uscate, pe versantul stâncos, însă echipele de intervenţie s-au deplasat cu rapiditate şi au stins flăcările. Membrii clubului 4×4 Baia Mare au identificat un traseu, dinspre zona localităţii Cavnic, care este pretabil pentru accesul utilajelor tehnice pe platoul de la Creasta Cocoşului.

Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 60 hectare de vegetaţie uscată şi tufe de ienupăr.

Pe parcursul zilei de joi, silvicultorii vor încerca să ajungă pe platoul de pe Creasta Cocoşului cu un utilaj tehnic (TAF) şi să adâncească culoarele de protecţie.