Mărarul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. 4 moduri în care poate fi consumat

Mărarul este un aliment des utilizat în preparatele gospodinelor, în special în ciorbe. Beneficiile pentru sănătate ale celebrei plante sunt multiple, dar destul de puțin cunoscute. 

04 iun. 2022, 13:23
Mărarul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. 4 moduri în care poate fi consumat

Beneficii mărar. Mitologia din jurul mărarului este des invocată în cărțile de bucate, de pe vremuri. Despre mărar se spune că este un simbol al „întineririi spirituale”. Todoată, mărarul este considerat „planta feminității”, pentru conținutul ridicat de fitoestrogeni, ce reglează balanța endocrină.

De asemenea, mărarul oferă o mulțime de beneficii și pentru bărbați. Consumul regulat de mărar reglează creșterea și dezvoltarea, respectiv producerea spermei.

Totodată, mărarul este cunoscut pentru efectele benefice asupra tractului digestiv și sinteza acidului nucleic. În plus, este o componentă esențială ce reglează nivelul de apă din celulele corpului, ce ajută buna funcționare a inimii și controlează tensiunea arterială.

Beneficiile mărarului pentru sănătate

Mărarul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente. Un aspect important, în special pentru cei care doresc să slăbească, reprezintă conținutul scăzut de calorii, doar 43 de calorii pentru 100 de grame de mărar. Cât despre cantitatea de fitonutrienți, este cea mai ridicată dintre toate alimentele.

Fitonutrienții au proprietăți antioxidante, ceea ce permite celulelor din organism să fie protejate împotriva radicalilor liberi și a peroxidelor. De asemenea, fitonutrienții au proprietăți hormonale – previn osteoporoza și menopauza, au proprietăți anti-cancerigene și antibacteriene. Printre cei mai cunoscuți fitonutrienți amintim: resveratrolul, licopenul, luteina etc.

Din punct de vedere nutrițional, al macronurtienților, mărarul conține 7 grame de carbohidrați, 3,4 grame de proteine și 1,1 grame de grăsimi. B1, B2, B3, B5, B6, A și C sunt vitaminele pe care le conține mărarul. În plus, conține minerale precum Calciu (21%), Cupru (16%), Fier (82%), Magneziu (14%), Mangan (55%), Fosfor (9%) și Zinc (8%).

Beneficii mărar. Cum poate fi consumat pentru a profita la maximu de proprietăţile lui

Mărarul poate fi consumat sub formă de ceai și de tinctură, în afară de ciorbe și salate.

Ceaiul de mărar se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Apoi, totul se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară, se lasă la rece și se bea cu 30 de minute înainte de masă. Ceaiul macerat rece de mărar se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, la care se adaugă 250 ml de apă deasupra, apoi se lasă timp de șase – opt ore la temperatura camerei. Ceaiul se strecoară și se poate consuma în trei căni pe zi, înainte de masă.

Tinctura de mărar se prepară într-un borcan care se închide ermetic, în care se pun șapte lingurițe de plantă uscată, semințe și părți aeriene, la care se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. Apoi se filtrează totul și se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Zilnic se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată, într-o jumătate de pahar de apă.

Mare atenție, orice cură cu mărar trebuie administrată după indicațiile medicului specialist! Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi toxic în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru cele care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.