VOUCHERE din fonduri europene, anunţ oficial de la guvern. Cum pot fi accesate

Există posibilitatea unui antreprenoriat în sistemul educațional românesc, sub forma unor vouchere din programele de fonduri europene destinate îmbunătățirii resurselor umane, a declarat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, informează Agerpres. 

RomaniaTV.net
10 dec. 2019, 07:35
VOUCHERE din fonduri europene, anunţ oficial de la guvern. Cum pot fi accesate

„Am avut o discuţie cu Tatiana (Proskuryakova – n. r.), şefa Reprezentanţei pentru România şi Ungaria a Băncii Mondiale, o discuţie foarte interesantă şi foarte aplicată pentru ceea ce ar urma să schimbăm, poate, ca paradigmă în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Ne-a atras atenţia că putem discuta de legarea componentei sau a ciclului educaţional, cel pe care îl urmează tinerii în cadrul studiilor, în cadrul perioadei în care-şi desfăşoară studiile la nivel de universitate sau la nivel de colegii tehnice sau pe partea de învăţământ dual, putem lega această componentă a ciclului educaţional cu componenta de antreprenoriat, printr-un sistem de vouchere, sigur, pentru cei care au abilităţi antreprenoriale. Vorbim de diversele categorii de beneficiari cu abilităţi antreprenoriale, care îşi validează aceste calităţi de business”, a declarat ministrul Boloş.

În opinia ministrului, este vorba despre o schimbare radicală în ceea ce privește folosirea fondurilor europene în domeniul resurselor umane.

„Trebuie să spun că, astăzi, echipa noastră de la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, cu echipa reprezentanţilor Băncii Mondiale lucrează la această modalitate de preluare a schimbării de paradigmă şi a trecerii într-o nouă logică în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene destinate resurselor umane”, mai spune Boloş.

Tot ceea ce trebuie să facă antreprenorii români este să se alinieze tendințelor europene de promovare a domeniilor economice cu scopul de a genera valoare adăugată foarte mare.

„Am folosit acest prilej pentru a face trecerea spre următoarea perioadă de programare, adică noul ciclu bugetar european, 2021 – 2027, în care astfel de iniţiative, adică Start-Up Plus sau Start-Up Diaspora, trebuie să facă parte din preocupările noastre de viitor. Nu putem face abstracţie de trendul care urmează la nivel european. Astăzi, preocupări precum specializarea inteligentă, economie digitală, dobândirea de competenţe în domenii de înaltă calificare sunt în grija şi în preocuparea Comisiei Europene, deci şi noi avem această datorie să ne aliniem acestor trenduri care au loc la nivel european şi să promovăm, pe lângă ceea ce am făcut până acum în domeniul antreprenoriatului şi a locurilor de muncă, să promovăm aceste domenii de înaltă calificare, care concentrează la un loc pe de o parte inteligenţa umană, dar generează în economie activităţi cu valoare adăugată foarte mare”, mai spune ministrul.

De asemenea, Boloș declară că Guvernul Orban are sarcina de a sprijini mediul de afaceri să se dezvolte pe această direcție, o sarcină deloc ușoară.