Marcel Boloș, anunț important despre cardurile de energie. Când vor primi românii bani de la Guvern pentru plata utilităților

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit pe larg despre cum vor fi distribuite cardurile de energie și cum vor putea fi folosite acestea.

03 feb. 2023, 10:08
Marcel Boloș, anunț important despre cardurile de energie. Când vor primi românii bani de la Guvern pentru plata utilităților
Marcel Boloș, anunț important despre cardurile pentru energie

Marcel Boloș a anunțat că toți beneficiarii vor primi până la data de 20 februarie cardurile de energie pentru plata utilităților.

„Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim, pentru toţi beneficiarii noştri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căruia beneficiarii pot să îşi facă plăţile către furnizorii de energie”, a precizat ministrul.

Acesta a explicat unde poate fi folosit cardul și ce utilități pot fi achitate cu acesta.

”Sunt trei modalităţi de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparţine beneficiarul, cu trei documente şi anume: cartea de identitate, cardul de energie şi factura prin care se reiasă datoria faţă de furnizorul de energie. A doua modalitate este direct la poştaş, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menţionat. Şi a treia modalitate, aprobată în şedinţa de Guvern de marţi, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie.

Citește și: ELCEN anunţă că a ieşit din insolvenţă, după şase ani. Ce urmează pentru locuitorii din Bucureşti

Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie şi apoi încărcarea în aplicaţia informatică a Poştei Române a celor trei documente cunoscute deja şi pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie şi factura, care, scanate, se încarcă în aplicaţie”, a declarat Marcel Boloș.

Ce se întâmplă când facturile sunt pe numele altei persoane

Întrebat despre ce se întâmplă în situația în care facturile sunt pe numele unei persoane, iar cardul de energie pe numele alteia care locuiește sub același acoperiș, Marcel Boloș a răspuns: „Dacă locul de consum este acelaşi, respectiv titularul cardului de identitate are acelaşi domiciliu înscris pe cardul de energie cu cel de pe factură de energie, locul de consum este acelaşi, se pot plăti aceste facturi în limita celor 700 de lei. Deci, practic, pot deconta datoriile faţă de furnizorii de energie fără niciun fel de problemă. Repet, este o condiţie ca să fie acelaşi domiciliu de pe cardul de identitate cu locul de consum de pe factura furnizorului de energie”.

În cazul în care destinatarul cardului nu este găsit la domiciliu de către poștaș, în cutia poștală va fi lăsată o recipisă pe care beneficiarul va trebui să o prezinte la oficiul poștal pentru a ridica personal cardul de energie.

Citește și: Lege controversată în Parlament. Ce se va întâmpla cu banii pentru voucherele românilor

Cardurile de energie pot fi folosite doar pentru consumul energetic.

„Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuinţelor şi nicidecum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice şi de compensare a preţului la energie”, a adăugat Marcel Boloș.

Persoanele care primesc pe lângă pensie și ajutor de handicap sau alt ajutor de la stat vor primi cardurile numai dacă veniturile cumulate vor fi sub 2.000 de lei.

„Da, se cumulează aceste venituri. Este important să ajungă sub 2.000 de lei, dar atât cumularea aceasta dacă este o persoană singură, atunci într-adevăr, are efect cumularea şi trebuie respectat plafonul de venit. Dacă înlocuieşte împreună cu alţi co-locatari, se împarte la numărul de co-locatari cu care locuieşte benefiarul nostru şi de asemenea, limita de 2.000 de lei trebuie avută în vedere la eliberare a cardului”, mai spune ministrul.