Lege controversată în Parlament. Ce se va întâmpla cu banii pentru voucherele românilor

Vești importante pentru companiile din România. Amnistia fiscală ar putea rezolva problema firmelor care au acordat în 2022 tichete cadou salariaților partenerilor de afaceri. Totuși, proiectul este în impas.

02 feb. 2023, 18:24
Lege controversată în Parlament. Ce se va întâmpla cu banii pentru voucherele românilor

Ulterior, aceste venituri au fost încadrate de ANAF în venituri salariale. Totuși, în condițiile în care există probleme mari la bugetul de stat, e posibil ca amnistia să rămână doar la stadiul de promisiune.

„După cum bine știți, se dorește în continuare, la nivel declarativ, cel puțin, amnistierea lor, însă nu vedem rezultate. Deși proiectul de lege pentru amnistie a plecat la promulgare în iulie 2022, acesta a fost întors de președinte pe motive de formă.

Din păcate, ultima actualizare de pe site-ul Camerei Deputaților este de la 20 decembrie 2022, când s-a obținut ultimul aviz de la Comisia de finanțe-buget. Și așteptăm în continuare să vedem ieșită legea cu amnistia pe tichetele cadou.

N-aș vrea să transmit un semnal greșit sau să contrazic ce se întâmplă în Parlament, dar am mari emoții apropo de această lege de amnistie, în special în contextul discuțiilor și al lucrurilor pe care le-au spus Lucian Heiuș (Președintele Fiscului – n. red.) și Alin Chitu (Secretar de stat în Ministerul Finanțelor – n. red.).

 

Verdictul experților juriști

 

În contextul în care discutăm de așa o mare problemă legată de colectare la buget, de deficit și așa mai departe, este greu de crezut… Cel puțin mie mi se pare contraintuitiv să fii de acord să dai o grămadă de bani înapoi contribuabililor pe motiv că ai greșit acum doi ani când situația oricum nu era atât de rea cum e acum.

Dar, ca idee, tichetele cadou rămân în continuare o problemă. Nu s-a rezolvat această problemă. Noi avem clienți care au ajuns deja în instanță. Și tot acest efort este pus sub semnul întrebării, așteptând această lege care vine sau nu mai vine”, a precizat recent, la o conferință fiscală organizată de EY România, Călin Stan, Avocat la Băncilă, Diaconu şi Asociații SPRL.

Proiectul a trecut prima oară de Parlament în luna iunie 2022, dar a fost întors de președintele Klaus Iohannis din motive de formă. Astfel, procesul de legiferare a fost reluat de la zero.

La a doua trecere prin Parlament, senatorii au adoptat proiectul la începutul lunii decembrie 2022. În prezent, se află în Camera Deputaților, în așteptarea votului decisiv, pentru adoptare, informează AvocatNet.ro.