Marcel Boloș, despre companiile de petrol și gaze care plătesc mai puțini bani la stat. ”Mecanismul este la fel ca și la bănci”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dezvăluit care a fost motivul pentru care a fost micșorată taxa de afaceri pentru companiile de petrol și gaze de la 1 la 0,5%.

26 sept. 2023, 23:34
Marcel Boloș, despre companiile de petrol și gaze care plătesc mai puțini bani la stat. ”Mecanismul este la fel ca și la bănci”
Marcel Boloș, despre companiile de petrol și gaze care plătesc mai puțini bani la stat.

Marcel Boloș, despre companiile de petrol și gaze care plătesc mai puțini bani la stat. Oficialul a subliniat că 0,5% din cifra de afaceri pentru bogățiile pe care România le are nu este un capăt de țară.

Citește și Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

Marcel Boloș, despre companiile de petrol și gaze care plătesc mai puțini bani la stat

„Discutăm de domeniu petrol și gaze naturale unde cifra de afaceri este de ordinul zecilor de miliarde de lei. Nu vreau să dau denumirea companiei, dar dau două exemple: o companie care are 55 de miliarde de lei cifra de afaceri, a doua are 24 de miliarde de lei cifra de afaceri.

Profitul net este de zece miliarde de lei. Credeți că pentru România, 0,5% din cifra de afaceri pentru bogățiile acestei țări este un capăt de țară?”, a declarat Marcel Boloș, la Antena3CNN.  

În prima parte a anului, Guvernul a schimbat legea prin care a permis OMV să nu mai plătească un miliard de euro la bugetul statului, ci 300 de milioane de euro.

Săptămâna trecută reprezentanții OMV i-au cerut premierului să nu mai plătească nici cei 300 de milioane de euro, ci doar 150 de milioane de euro.

„Discutăm de plata unei taxe la bugetul de stat mai mult, adică în favoarea statului, adică impozitul pe profit plus 0,5% din cifra de afaceri. Mecanismul este la fel ca și la bănci. Aceste bogății sunt ale statului român, vorbim de gaze naturale, de profituri pe care noi le vedem la Ministerul de Finanțe.

Guvernul României, prin pachetul de măsuri, nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentar”, a mai spus Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Legea de la Guvern, „precție la picior de lemn”. OMV continuă sfidarea

La finalul lui 2022, executivul Nicolae Ciucă a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie.

Astfel, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Practic, multinaționalele pot sfida fără mare efort și această lege.

Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), 20,64%.

„Găsiți o explicație în faptul că cei care au de plătit impozite la stat – unii dintre ei – companiile străine nu sunt căutate de justiție? Ce pretenție să am eu de la unul care dă foc (n.r. – explicații referitoare la problema incendiilor din România)?

Asta e subordonarea într-o colonie. Colonia are stăpâni. Străinii sunt stăpâni și justiția nu face nimic la stăpâni. Asta este, simplu”, a comentat fostul ministru, economistul Ilie Șerbănescu, marți seara, pentru România TV.

 

Citește și Marcel Boloş anunţă un avertisment dur din partea FMI: „Cheltuiţi fără să puneţi nimic în loc şi sacul a ajuns la fund”