Marcel Boloș: Nu e niciun risc să nu primim banii pentru cererea de plată II din PNRR

Nu avem niciun risc să nu primim banii pentru cererea de plată II din PNRR, dă asigurări Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

09 mai 2023, 16:03
Marcel Boloș: Nu e niciun risc să nu primim banii pentru cererea de plată II din PNRR
Guvernul pregăteşte noi pachete şi ajutoare pentru români. Marcel Boloş anunţă cine va primi banii

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că ”83 de miliarde de euro au intrat în bugetul României prin prisma fondurilor europene pe care le-am avut alocate și am plătit 27 de miliarde de euro”.

”De aici se poate vedea printr-un calcul matematic foarte simplu că avem un excedent de finanțare de 56 de miliarde de euro, fiind momente de răscruce pentru România, atât din perspectiva investițiilor, dar și a disciplinării, mai ales în utilizarea fondurilor publice.

Dacă este cu adevărat ceva de remarcat, atunci acesta este că putem vedea cu ochiul liber impactul investițiilor asupra bunăstării oamenilor, pentru că acolo unde autoritățile locale au fost harnice se vede cum fondurile europene au schimbat vieți. Ne-am disciplinat în ceea ce privește utilizarea transparentă, eficientă a fondurilor europene, ceea ce pentru România este un câștig extraordinar de mare”, a spus Marcel Boloș la Euronews România.

Citește și: Laura Kovesi anchetează tot România şi la Parchetul European: ”Avem deja trei anchete care vizează fondurile din PNRR”

Boloș a atras atenția că ”2023 este chiar crucial pentru România”. ”Noi pe șapte ani știm ce bani primim de la Uniunea Europeană, nu există deviații de la planificările de buget cum e să zicem că în România avem rectificarea bugetară și auzim că ni s-au tăiat banii, nu există așa ceva la nivelul UE. Există doar disciplina folosirii banilor, pentru că dacă nu ți-ai folosit banii intri în ceea ce se cheamă risc de decomitere sau risc de pierdere a banilor.

Citește și: România nu va pierde banii din PNRR pentru metroul din Cluj. Nicolae Ciucă: „Tocmai am discutat cu domnul primar Boc. Pe 25 mergem la semnarea contractelor”

Doar 456 de milioane de euro am folosit din banii pe care îi avem, mai puțin de 10%. În 2022 am maturizat structurile de implementare pentru că noi am pornit de la 0 cu construcția instituțională și mecanismele de implementare a PNRR.

Miza României în momentul de față este a-și realiza și implementa proiectele de infrastructură pentru a rezolva problema dezvoltării pe termen lung”, a mai spus Marcel Boloș.