Marcel Boloş: Pensia de care beneficiază să nu fie mai mare decât salariul în plată. Aceste situaţii, chiar dacă o să fiu criticat, sunt de obrăznicie!

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a vorbit despre reforma cerută prin PNRR, privind pensiile speciale.

31 oct. 2022, 22:57
Marcel Boloş: Pensia de care beneficiază să nu fie mai mare decât salariul în plată. Aceste situaţii, chiar dacă o să fiu criticat, sunt de obrăznicie!

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat luni, în emisiunea Talk News, despre reforma pensiilor cerută prin PNRR că o măsură care trebuie luată este ca pensia de care beneficiază persoana să nu fie mai mare decât salariul în plată. El a menţionat că aceste situaţii, chiar dacă o să fie criticat, sunt de obrăznicie, arătând că aceste inginerii, cele existente în sistemul de pensii speciale, puteau fi rezolvate la vremea la care s-au legiferat prin impunerea unui cuantum maxim al pensiei speciale şi nu se ajungea în acest situaţii.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în continuă creștere, conform CNPP. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică”

Marcel Boloş a vorbit despre reforma cerută prin PNRR, privind pensiile speciale, el arătând că prima dintre măsurile care trebuie luate este aducerea în normalitate.

”Pensia de care beneficiază să nu fie mai mare decât salariul în plată. Aceste situaţii, chiar dacă o să fiu criticat, sunt de obrăznicie, nu cred că fac parte dintr-un lucru pe care oamenii să îl considere ca fiind normal. Aceste inginerii, cele existente în sistemul de pensii speciale, puteau fi rezolvate la vremea la care s-au legiferat prin impunerea unui cuantum maxim al pensiei speciale şi nu ajungeam în acest situaţii”, a spus el.

Ministrul a dat şi alte exemple, şi s-a referit la ”includerea în salariul de bază a unor prime de concediu, a unor sporuri care sunt pe ultima sută de metri date, tot felul de concedii de odihnă neplătite pentru ca în ultima lună, acest salariul să fie baza pentru calcului pensiei speciale şi să ajungi din nou la aceeaşi aberaţie în care pensia este mai mare decât salariul”.

”Reglementarea bazei de calcul pentru toată lumea la fel, pentru că într-o lege specială ai o modalitate de calcul, în alta ai altă modalitate de calcul. Disciplina aceasta trebuia să o avem mai demult”, a mai spus Marcel Boloş.

Budăi: Impactul în cazul pensiilor speciale este 0,1% din PIB. În ceea ce priveşte pensiile de serviciu, „nedreptatea” vine din faptul că nu trebuie să existe nicio pensie mai mare decât salariul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că impactul bugetar al aşa-numitelor pensii speciale este de doar 0,1% din Produsul Intern Brut, el respingând ideile unor politicieni conform cărora prin reducerea acestor pensii ar putea fi majorate pensiile pe bază de contributivitate.

Marcel Ciolacu: „Prioritatea este legea pe energie, să închidem ordonanţa în Parlament, şi să închidem odată cu pensiile speciale, fiindcă avem jalon până în decembrie”

„Haideţi să avem proprietatea termenilor! Aţi spus dvs. de un actual coleg de coaliţie care desfiinţa în 30 de zile (pensiile speciale – n.r.). Oare câte de 30 de zile au trecut de atunci şi până acum?  (…) Vreau să vă spun un lucru: stabilim foarte clar că nu au făcut nimic, că nu au putut să facă, nu au discutat măcar cu cei în cauză, să discute transparent să afle soluţiile şi acum vorbesc de ceea ce se întâmplă. Şi mint populaţia că s-ar putea, cu economiile făcute de acolo, să se majoreze pensiile celelalte. Impactul bugetar de acolo este de 0,1% din PIB, dacă nu mai dăm oamenilor ăştia niciun leu, nu că să le reducem cheltuiala, niciun leu! Sunt cifre”, a declarat Marius Budăi în emisiunea Insider Politic, sâmbătă, la Prima Tv. Acesta este de părere că în ceea ce priveşte pensiile de serviciu „nedreptatea vine” din faptul că nu trebuie să existe nicio pensie mai mare decât salariul.

Budăi susţine că fiecare ministru care are în subordine instituţii în care se acordă pensii de serviciu trebuie să vină cu puncte de vedere legate de reforma sistemului. Acesta reafirmă că din punctul său de vedere pensiile militarilor „nu sunt pensii speciale”, el subliniind că prevederile din jaloanele din PNRR pe acest subiect sunt îndeplinite.

În ceea ce priveşte foştii parlamentari care au obţinut, prin decizii judecătoreşti, repunerea în plată a pensiilor de care au beneficiat pentru funcţiile deţinute ca demnitari, Budăi a precizat că nu ştie în ce stadii sunt procesele, dar că „nu există în plată” astfel de drepturi pentru foştii parlamentari.