Marcel Boloş, veste proastă pentru toţi bugetarii: Intrarea în vigoare a legii salarizării unice, posibilă doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB

Discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată din PNRR.
Filip Stan
18 mart. 2025, 19:54
Marcel Boloş, veste proastă pentru toţi bugetarii: Intrarea în vigoare a legii salarizării unice, posibilă doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB
Cum vor fi impozitați românii. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este cea mai bună alegere. Perspectiva mea este cât se poate de fermă”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că intrarea în vigoare a legii salarizării unice este posibilă doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB, astfel că discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată din PNRR, pe care o au de depus şi să o facă atunci când finanţele României se mai aşează. El a precizat că legea poate fi adoptată anul viitor, în ultima cerere de plată din PNRR, însă intrarea ei în vigoare nu se poate realiza tot atunci, pentru că dăm peste cap ceea ce înseamnă macrostabilitatea financiară a României.

Ilie Bolojan critică salariile uriașe din sectorul public: „Nivelul de salarizare depășește limitele normale, orice s-ar spune”

”Din cele 28,3 miliarde de euro pe care le avem alocate ca buget pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) avem absorbite până în momentul de faţă 9,2 miliarde euro. Deci ar urma, ca într-o perioadă scurtă de timp, de un an şi jumătate, să aducem în ţară aproximativ 20 de miliarde de euro, în condiţiile în care 449 de jaloane şi ţinte mai sunt încă de implementat şi o parte a reformelor destul de grele şi dure pentru ceea ce înseamnă impactul asupra bugetului şi asupra societăţii, care trebuie duse la bun sfârşit”, a spus Marcel Boloş, în emisiunea România Politică de la Prima News.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat , despre legea salarizării, că are câteva condiţii pe care le regăsim şi în planul fiscal pe care România îl are aprobat şi intrarea ei în vigoare este posibilă atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB.

”Anul acesta nu putem discuta de intrarea în vigoare a acestei legi, cum nu putem discuta de un impact bugetar consistent, altul decât cel privind pensiile generale şi speciale”, a spus Boloş, arătând că ar da peste cap finanţele României şi ar afecta serios sustenabilitatea finanţelor României, întrucât avem un impact bugetar estimat de 35 de miliarde de lei, care ar uma să vină aşa imediat după cel cu pensiile.

”Să ne amintim că acolo am avut alte 33 de miliarde de lei impact bugetar anual. Asta înseamnă că dăm peste cap ceea ce înseamnă macrostabilitatea financiară a României iar în acest context, discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată pe care o avem de depus şi să o facem atunci când finanţele României se mai aşează”, a completat Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că mutarea a fost discutată cu Comisia Europeană astfel încât în ultima cerere de plată pe care o vor depune anul viitor undeva în lunile iunie-iulie să avem cuprinsă această reformă.

Boloş a precizat că adoptarea legii salarizării unitare poate să aibă loc şi anul viitor, la ultima cerere de plată pe PNRR, dar nu ar fi recomandabil acum ca o o asemenea lege să intre în vigoare.

Marcel Boloş: Este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie, din fonduri europene, nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată, în condiţiile în care politica de coeziune nu mai arată atât de bine. Discutăm de viitorul ţării şi de sursele de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură, care dezvoltă România pentru următorii 50 de ani, a mai spus Boloş.

”Din punctul meu de vedere, este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată. Politica de coeziune nu mai arată atât de bine cum a arătat până acum, pentru că priorităţile de repartizare a fondurilor se schimbă la nivelul Uniunii Europene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, în emisiunea România Politică de la Prima News.

El a precizat că, din cele 28 de miliarde de euro, mai avem 44 de miliarde de euro, care se referă la politica de coeziune, de unde ne finanţăm infrastructura de autostrăzi, infrastructura de apă şi canalizare. Ministrul a atras atenţia că ”acolo unde guvernele au cunoscut o perioadă de instabilitate, cum este cazul Bulgariei, sau acolo unde a fost un an electoral, se vede, de asemenea, în implementarea reformelor”.

”Lecţia PNRR-ului şi filozofia PNRR-ului spune foarte clar: Nu-ţi faci reformele, plăteşti un cost foarte scump”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Boloş, sunt reforme în PNRR care costă un miliard de euro.  ”Discutăm de miza unor bugete şi a unor costuri usturătoare pentru neducerea la bun sfârşit a reformelor”, a arătat Boloş, precizând că exemplul cel mai simplu este cel legat de AMEPIP, cu o procedură administrativă pentru care ţi se blochează 400 de milioane de euro, de ce? Pentru că e o procedură de respectat pentru numirea conducerii unei instituţii. În timp ce noi ne luptăm ca să facem economii de cheltuială, reducem posturi pe la ministere, dar înseamnă, ca şi economie de cheltuială, foarte puţin în raport cu aceste costuri usturătoare ale neîndeplinirii reformelor, care înseamnă miliarde de lei. Deci, discutăm de viitorul ţării şi de sursele de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură, care dezvoltă România pentru următorii 50 de ani”, a explicat Marcel Boloş.

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai