Marcel Boloş, vești bune pentru români: Voucherele se pot folosi și pentru datorii restante

Marcel Bolos ii linisteste pe romanii nevoiasi: Pachetele cu alimente vor ajunge la toata lumea. Care este situatia voucherelor pentru plata facturilor la energie.

04 feb. 2023, 20:59
Marcel Boloş, vești bune pentru români: Voucherele se pot folosi și pentru datorii restante
Marcel Boloș, anunț important despre cardurile pentru energie

Marcel Boloş a făcut noi precizări importante legate de ajutoarele sociale acordate românilor. „Este un pachet complet de fonduri sociale. Urmeaza ca toate aceste vouchere sa fie distribuite pe parcursul anului. Cardurile saraciei – am facut toate demerasurile ca iniante de Sarbatori sa ajunga in centrele care funct la nivelul local, al primariilor. E regretabil si imi cer scuze in numele Ministerului Investitiilor ca aceste centre nu si-au organizat mai bine timpul ca sa organizeze in mod civilizat distribuirea pachetelor. Se putea organiza pe zile, eventual in ordinea alfabetica. A pune oamenii pe drumuri, persoane cu dizabilitati, care au anumite nevoi – fac apel sa fie atenti la modul de distribuire (a pachetelor – n.r.)”, a afirmat Marcel Boloş.

Vouchere facturi 2023. Cum vor fi distribuite şi utilizate cardurile, anunţ de ultimă oră de la Guvern
Intrebat in legatura cu ingrijorarile oamenilor, care se tema ca ar putea ca pachetele cu alimente sa nu ajunga la toata lumea, ministrul a raspuns: „Nu exista acest lucru. Pachete alimentare exista pentru toata lumea. Sunt produse care nu au probleme de perisabilitate. Sunt in cantitati suficiente. Cu un pic de organizare putem face astfel incat sa nu asistam la astfel de scene (cozile de zilele trecute, din tara – n.r.).

Cat priveste voucherelor pentru plata facturilor la energie, ministrul PNL a precizat ca autoritatile sunt in plin proces de distribuire a acestora.

„Ne-am asumat data de 1 februarie cu cele 6 judete si continuam pana in 20 februarie (…). Fac apel la toti beneficiarii sa inteleaga ca avem toti banii pentru toata lumea. Sa nu dea buzna in oficii postale ca sa se formeze cozile acestea care nu sunt deloc placute.

Mentionez ca avem 3 modalitati de plata: la oficiu postal, direct la postas sau de acasa, prin online. Mecansimul este creat ca accesul la banii ajutorului de incalzire sa fie cat mai facil si cat mai bine folosit de catre oameni”, a aratat Marcel Boloş.

Potrivit ministrului Investitiilor si Fondurilor Europene, voucherele se pot folosi si pentru datorii restante, mecanismul fiind gandit „pentru datorii curente si restante fata de furnizorii de energie”.

„Mecanismele pe care le pregatim, spre exemplu voucherul educational a carui valoare intentionam sa o crestem de la 500 la 700 de lei si sa introducem si studentii, urmeaza sa-l definitivam in februarie, cel tarziu la inceputul lui martie. Acestea vor ajunge la inceputul de an scolar 2023-2024.

Cele pentru repararea locuintelor trebuie aprobate in guvern. Voucherele pentru bebelusi sunt cu mecanismul in prag de avizare. De asemenea, ne propunem se crestem pragul (…)”, a mai spus Bolos.

Ajutor de urgență pentru români! Cine sunt cei care vor primi vouchere în limita a 5 salarii minime

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi:

  • direct la poştaş;
  • la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal pe raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o va pune la dispoziţie.

Plăţile se vor putea face după următorul calendar:

  • Pentru tranşa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranşa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Potenţialii beneficiari vor fi înştiinţaţi dacă s-au descoperit situaţii care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poşta a mobilizat peste 50 de angajaţi, unde vor primi informaţii suplimentare şi vor fi îndrumaţi, dacă situaţia poate fi corectată.

Documentele necesare plăţii facturilor la energie prin intermediul cardului vor putea fi transmise şi electronic, printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie de Compania Naţională Poşta Română.