Pensii 2023. Marcel Boloş anunţă impozitarea pensiilor după raportul Băncii Mondiale

Ministrul Marcel Boloș spune că pensiile speciale ar putea fi impozitate, fără a preciza şi procentul care va ajunge la bugetul de stat.

03 mart. 2023, 10:22
Pensii 2023. Marcel Boloş anunţă impozitarea pensiilor după raportul Băncii Mondiale

Cu raportul Băncii Mondiale pe masă, Guvernul are în plan să impoziteze pensiile speciale, a anunţat Marcel Boloş.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că Guvernul din care face parte are în plan să impoziteze contribuțiile de la buget acordate pensiilor speciale. Cuantumul pensiei speciale are două surse de finanțare – o sursă vine din contributivitate, iar cea de a doua este suplimentul de stat sau contribuția bugetară.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în continuă creștere, conform CNPP. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică”
„Cred că ar fi o chestiune dacă vreți și nu mă feresc să spun acest lucru – o chestiune de moralitate față de cei care o viață întreagă au plătit contribuție pentru pensie, încasează pensia din contributivitate și să nu uităm că pensiile speciale s-au bazat și pe acele ,,inginerii” făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales pentru a putea să beneficieze de un cuantum cât mai consistent pentru pensia specială și din acest punct de vedere ar fi o îndreptare a lucrurilor și o chestiune de normalitate și de moralitate față de cei care o viață întreagă au contribuit la pensii”, a declarat Marcel Boloş.

La începutul săptămânii, experții Băncii Mondiale au transmis un raport Guvernului României privind reforma pensiilor speciale. Experții europeni le-au cerut responsabililor să reducă din cheltuielile cu pensiile speciale și au cerut inclusiv impozitarea progresivă.

Premierul contrazice Comisia Europeană. Nicolae Ciucă: „Pensiile militare nu intră la capitolul ‘pensii speciale’”
„Este posibil, dar decizia nu este a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este decizia Guvernului și Parlamentului României. Este posibil ca această contribuție de la buget să facă obiectul acestei impozitări progresive, dar forma și felul în care va arăta acest impozit progresiv rămâne de stabilit. Această lege să aibă cel puțin o validare de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca să nu ajungem în situatia în care este din nou un jalon care neîndeplinit putem risca fie suspendarea”, a declarat Marcel Boloș pentru Știrile PRO TV.

Ministrul Muncii: Banca Mondială a fost un partener extrem de serios în reforma pensiilor speciale

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că Banca Mondială ”a fost un partener extrem de serios” în ceea ce priveşte consultanţa acordată autorităţilor române cu privire la reforma pensiilor acordate în baza unor legi speciale. Budăi precizează că experţii Băncii Mondiale au ţinut cont, în elaborarea raportului care include recomandări şi concluzii, de deciziile adoptate de Curtea Constituţională cu privire la aceste pensii.

”Uitaţi-vă în raportul Băncii Mondiale şi o să vedeţi că Banca Mondială a fost un partener extrem de serios în această reformă. Nu sunt acolo chestiuni care să mă fac să cred altceva, pentru că uitaţi-vă şi pe scenariile şi pe concluziile scenariilor şi eu ştiu ce spun, pentru că am citit foarte atent”, a afirmat Marius Budăi, miercuri seară, la România Tv.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că Banca Mondială a ţinut cont, în raportul său privind reformarea pensiilor alocate în baza legilor speciale, de decizii ale Curţii Constituţionale din România. ”Am pus la dispoziţia Băncii Mondiale toate deciziile Curţii Constituţionale, toate informaţiile de care a avut nevoie pentru a realiza această analiză”, a arătat el.

Întrebat dacă, în recomandările şi scenariile formulate, specialiştii din cadrul Băncii Mondiale au ţinut cont de deciziile CCR, ministrul a răspuns: ”Evident, nu se putea altfel”.

Experţii Băncii Mondiale au propus, în raportul a cărui sinteză a fost prezentată de Ministerul Muncii, patru scenarii cu privire la pensiile civile de serviciu, acestea fiind: eliminarea imediată a tuturor acestor beneficii, îngheţarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru pensionarii nou intraţi în sistem şi reformarea tuturor acestor pensii. „Cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu”, arată datele făcute publice de Ministerul Muncii, acestea subliniind că „pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete”.