Premierul contrazice Comisia Europeană. Nicolae Ciucă: „Pensiile militare nu intră la capitolul ‘pensii speciale'”

Nicolae Ciucă sare în apărarea cadrelor militare. Generalul în rezervă contazice Comisia Europeană și citează Banca Mondială. 

18 nov. 2022, 13:52
Premierul contrazice Comisia Europeană. Nicolae Ciucă: „Pensiile militare nu intră la capitolul ‘pensii speciale'”

Comisia Europeană susține că Guvernul României trebuie să reformeze și sistemul de pensii speciale, din care fac parte și militarii. Totuși, potrivit premierului Nicolae Ciucă, acest lucru este o greșeală.

„Am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti, săptămâna trecută sau în urmă cu două săptămâni şi am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, raport în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu.

Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate”, a declarat Nicolae Ciucă.

„La nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înţelegere, în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din UE vis-a-vis de pensiile militare conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a completat prim-ministrul.

 

Ce se va întâmpla cu pensiile din PNRR

 

De asemenea, premierul a mai vorbit cu oficialii de la Bruxelles despre plafonul pentru pensii, asumat de USR și PNL, prin PNRR.

„Atunci când am realizat conferinţa de presă în timpul vizitei efectuate la Bruxelles şi în urma întâlnirilor cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta Comisia Europeană, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată să fie înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară care practic este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care ne obligă să realizăm reforma pensiilor şi, totodată, discutăm şi de alt jalon care ne obligă să realizăm şi reforma salarizării. Ca atare, despre asta este vorba legat de acel procent de 9,4%”, a mai declarat Nicolae Ciucă, vineri.