Marcel Ciolacu acuză PNL că vrea să transforme statul într-un regim totalitar. „Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ”

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, marţi, că social-democraţii au descoperit în legea privind carantina și izolarea "aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor". Preşedintele Camerei Deputaţilor a invitat în Parlament societatea civilă pentru a repara "împreună haosul PNL".

RomaniaTV.net
07 iul. 2020, 20:14
Marcel Ciolacu acuză PNL că vrea să transforme statul într-un regim totalitar. „Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ”

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu a lansat un atac dur la adresa Guvernului.

„Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL!
Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina și izolarea aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”, a menţionat Marcel Ciolacu.

Ciolacu susţine că România se împrumută cu 1000 de euro pe secundă. „Iohannis vindea iluzii, dar Orban şi Cîţu îngropaseră economia”

Liderul interimar al PSD a enumerat „câteva exemple din gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar”.

  • izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale;
  • formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât;
  • oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu;
  • Nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate;
  • oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat.

„Am auzit azi cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă.
De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un “dușman al poporului”, pe modelul CCR!”, a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ponta susţine că pensiile NU vor creşte. Atac la adresa ministrului Muncii: „A minţit-o pe mama că i-a zis că îi dă banii”