Marcel Ciolacu refuză vehement majorarea TVA-ului. Declarații oficiale după întânirile cu liderii europeni: „Eu am spus că nu sunt de acord”

Premierul României, Marcel Ciolacu, se află în vizită la Bruxelles, unde a purtat discuții cu cei mai importanți lideri europeni. În discuție au fost aduse punctele fierbinți, care presează România în acest moment. Este vorba despre îndeplinirea cerințelor pentru PNRR, despre reforma pensiilor speciale, dar si despre TVA și reforma austerității.

01 sept. 2023, 19:18
Marcel Ciolacu refuză vehement majorarea TVA-ului. Declarații oficiale după întânirile cu liderii europeni: „Eu am spus că nu sunt de acord”
Marcel Ciolacu refuză vehement majorarea TVA-ului. Declarații oficiale după întânirile cu liderii europeni:

Vineri, la încheierea vizitei sale la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a afirmat cu vehemență că nu susține creșterea cotei de TVA peste 19% . A subliniat că o astfel de măsură ar conduce inevitabil la o creștere a inflației și la o scădere a activității economice.

Citește și: Marcel Ciolacu, întâlnire crucială cu președinta Parlamentului European. ”Contăm pe sprijinul doamnei Metsola pentru aderarea României la Schengen”

Declarațiile lui Marcel Ciolacu de la Bruxelles

„M-am întâlnit cu toți liderii europeni. Am avut parte de un dialog normal și constructiv. Este evident că amvorbit foarte mult despre PNRR, despre faptul că România, fără nicio excepție, va implementa toate reformele trecute în PNRR. Am vorbit despre modificarea PNRR-ului, pentru că nu putem depune cererea de plată numărul trei fără reducerea cuprinsă în PNRR de 2,1 miliarde și despre capitolul cu RePowerYou. Ambele capitole au fost închise. Știam că urmează să avem o discuție și în ceea ce privește pensiile speciale, după decizia Curții Constituționale” din România. De aceea am venit însoțit de o echipă tehnică de la Ministerul Justiției și o echipă de la Ministerul Fonurilor Europene.

Am abordat și problema deficitului bugetar în contextul actual geostrategic și al unei crize de securitate. Fără excepție, toți liderii europeni au vrut să mulțumească românilor pentru efortul depus pentru a susține cele două state, una aflată într-un război armat, Ucraina și Republica Moldova, aflată într-un război voalat hibrid.

Aș vrea să mulțumesc tuturor liderilor europeni pentru susținerea necondiționată pentru aderarea României la Schengen.

Nu a fost o zi normală, cred că era necesară această vizită și cred că pentru prima oară am avut o viziune comună și un plan comun abordat. Unele țin de comisie, unele țin de consiliu și unele țin de Parlamentul European.

Pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României va avea cele trei paliere. Va cuprinde reforma administrativă, cu componente centrale și locale. Va cuprinde combaterea evaziunii fiscale și, de asemenea, ajustările fiscale.

Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%. Ar duce la o creștere a inflației și la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual la TVA, inflația ar fi crescut cu 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor

România e într-un acord de deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit excesiv de 9,2%.  Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ce privește deficitul bugetar. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere.

România e reprezentată la Consiliu de președintele României, de aceea am avut o discuție telefonică cu președintele înainte de vizită. Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2% din PIB, anul acesta România nu poate veni cu un deficit mai mare. Ne menținem ca bugetul de apărare să rămână de 2,5% din PIB.

Eu am spus că nu sunt de acord cu creșterea TVA și de acolo s-au căutat alte soluții. Nu vorbim de reduceri de noi taxe, de austeritate, vorbim de reduceri de chetuieli din aparatul bugetar, vorbim de reducerea evaziunii fiscale și vorbim de scoaterea unor excepții din Codul fiscal.  În zona bugetară nu vorbim de scăderi de salarii. Nu poți să fii un bugetar de lux și să primești și norme de hrană și vouchere de vacanță. E posibil să venim cu o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Solicitarea CE este de a închide inechitățile din sistemul de pensii”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu, după întrevederile pe care le-a avut cu principalii lideri europeni.

Citește și: EXCLUSIV Ce mașini dețin miniștrii Guvernului Ciolacu. Șoferii executivului conduc de la mașini clasice și „ursuleți” până la preaiubitul Volkswagen Passat