Marcel Ciolacu anunţă deblocarea posturilor din Sănătate: „Managerii pot să facă angajări. La sistemul de urgenţă nu există nicio restricţie, la fel şi la ATI”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că măsurile luate de Guvern permit, în prezent, angajarea de personal medical în spitale fără să existe obligativitatea unui memorandum şi a subliniat că, în continuare, se are în vedere găsirea unei soluţii pentru a impulsiona angajările în unităţile spitaliceşti mari, de genul Spitalului Universitar sau Institutului Clinic Fundeni.

26 mart. 2024, 14:02

Marcel Ciolacu a fost întrebat marţi, la Guvern, despre lipsa de personal medical din anumite spitale din ţară, un exemplu fiind spitalul de la Găeşti.

„Ştiţi foarte bine că am deblocat posturile din învăţământ şi din sănătate. Nu mai există obligativitatea unui memorandum în cazul în care cineva iese la pensie sau renunţă, îşi dă demisia. Automat, managerii pot să facă angajări. La sistemul de urgenţă nu există nicio restricţie, la fel şi la ATI. Acum, după discuţiile avute cu domnul ministru, o să mergem şi pe instituţiile mari spitaliceşti.

Sunt programele naţionale, sunt şi ONG-urile, ‘Salvaţi Copiii’, „Caravana cu medici”, unde se încearcă să se meargă cu actul medical, cu prevenţia, cu controalele medicale în zona rurală, dar trebuie să recunoaştem că sunt câteva instituţii de elită, spitaliceşti, cum e Spitalul Universitar, cum este Institutul Fundeni, acolo se salvează vieţile, acolo intră pacienţii aproape fără speranţă şi pleacă pe picioare. Acolo, am discutat cu domnul ministru, şi o să venim cu o soluţie ca să impulsionăm cumva angajările. Acei oameni, câteodată, nu mai au timp, nici dacă au libere nu mai au timp să le ia”, a declarat Ciolacu.

El a explicat că soluţia va ţine cont şi de eventuala modificare a unui ordin al ministrului Sănătăţii, emis pe vremea când la şefia ministerului se afla Eugen Nicolăescu, care elimină distincţiile între medicii de diferite specialităţi.

Şeful Executivului a participat marţi, la Palatul Victoria, la prezentarea a trei caravane medicale, în cadrul evenimentului de lansare a serviciilor medicale mobile pentru mediul rural, organizat de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu Guvernul.

Citeşte şi: ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea

”Sănătatea fiecărui cetățean român este o prioritate pentru mine ca Prim-Ministru și pentru Guvernul României. Indiferent de comunitatea în care ne naștem și alegem să trăim, accesul la servicii medicale de bază trebuie să fie facil și echitabil. Așa cum spuneau bunicii noștri, “este nevoie de un întreg sat pentru a crește un copil”. Cred cu tărie că doar împreună, autorități publice, mediu privat, organizații neguvernamentale, unindu-ne eforturile și punând în comun resurse, putem contribui la creșterea unor generații mai sănătoase și pregătite pentru viitor. Aș dori ca prin această inițiativă și altele care vor urma, să punem bazele unei strategii de creștere a investițiilor în cel mai valoros capital pe care îl are România: cetățenii săi. Acesta a fost motivul pentru care am susținut de la început inițiativa Organizației Salvați Copiii România în colaborare cu Asociația Caravana cu Medici, ea a venit ca o completare naturală a eforturilor statului român. Îi felicit pentru implicare și îi asigur de întreaga susținere a Guvernului României! Pentru că scopul nostru comun, stat – autorități locale – ONG-uri este același: sănătatea românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, Prim-Ministru al României.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre consecințele accesului limitat la servicii medicale din comunitățile vulnerabile.

„Disparitățile de dezvoltare care se regăsesc între urban și rural discriminează în mod dramatic copiii care se nasc într-o regiune săracă, cu acces precar la servicii medicale, încă de când vin pe lume. O sarcină care nu este monitorizată poate pune probleme majore atât mamei, cât și fătului, cu consecințe vitale. Ne intensificăm eforturile în zona rurală, unde de multe ori politicile sociale nu sunt integrate, cu aceste caravane medicale care vor oferi asistență medicală. Astfel, programul de reducere a mortalității infantile va ținti atât dotarea maternităților cu aparatură medicală de ultimă generație, cât și sprijinul direct acordat mamelor și copiilor din aceste comunități vulnerabile.”, a spus aceasta.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după sfințirea capelei ortodoxe din Parlamentul României: „Reprezintă atât un loc de închinare şi reflecţie, cât şi un simbol al valorilor noastre naţionale”