Marcel Ciolacu anunţă măsuri pentru a ajuta românii cu venituri mici şi familiile cu copii. „E un plan de patru miliarde de euro venit în sprijinul oamenilor”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi că urmează ca, în curând, coaliţia de guvernare să adopte pachetul "Sprijin pentru România" prin care vor fi alocaţi patru miliarde de euro în sprijinul pensionarilor, familiilor cu copii şi a românilor cu venituri mici.

05 apr. 2022, 12:59
Marcel Ciolacu anunţă măsuri pentru a ajuta românii cu venituri mici şi familiile cu copii. „E un plan de patru miliarde de euro venit în sprijinul oamenilor”

Marcel Ciolacu a declarat la lucrările Adunării Generale a Asociației Orașelor din România (AOR) că partidele aflate în coaliţia de guvernare au „o responsabilitate uriaşă şi se traduce prin grija faţă pentru nivelul de trai al oamanilor şi dezvolarea comunităţilor”.

„Împreună cu colegii mei din PSD şi din coaliţie am pregătit un plan de măsuri economice şi sociale pe care îl vom prezenta şi adopta cât mai repede în coaliţie. Pachetul „Sprijin pentru România” este un plan de patru miliarde de euro venit în sprijinul oamenilor, comunităţilor şi firmelor româneşti.

E un plan de măsuri îndrăzneţ care va atenua efectele crizelor multiple şi suprapuse pe care le traversăm. E un plan care va pune din nou România în mişcare. Multe dintre măsuri sunt orientate atât către protecţia pensionarilor, famililor cu copii şi salariaţilor cu venituri mici, cât şi către revitalizarea investiţiilor şi revenirea economiei.

Multe dintre proiectele dvs sunt blocate total din cauza exploziei preţurilor la materiale de construcţii. De aceea, vrem ca săptămâna aceasta să venim urgent cu un act normativ prin care investițiile de la nivel local finanţate prin PNDL 1 sau PNDL2, dar şi din fonduri europene, să fie actualizate cu noile preţuri la materiale de construcţii”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, anunţ pentru toţi românii în plină criză a scumpirilor pe bandă rulantă. „În centrul întregii noastre activităţi se află cetăţeanul”

Liderul social-democrat a amintit că din cauza creşterii preţului materialelor de construcţii există proiecte destinate dezvoltării, cu valoare de 40 de miliarde de lei, care sunt blocate.

„Ne-am săturat cu toţii de blocaje şi de contestaţii. Sunt lucrări de 40 de miliarde de lei – şcoli, spitale, drumuri – care vor fi deblocate şi finalizate. Acesta este obiectivul nostru comun.

Am ţinut ca PNRR să fie descentalizat. Am obţinut acest acord din partea Comisiei Europene ca agenţiile de dezvoltare regională să fie implicate în mecanismele de cheltuire a banilor europeni. E o chesiune de bun simţ ca primarii să urmărească un proiect local şi au interesul să o facă decât cineva dintr-un minister din Bucureşti”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că „niciun ban nu se va aproba pe criterii politice” prin programul „Anghel Saligny”.

„Pe de altă parte, s-au pus la dispoziţie peste 63 de miliarde lei pentru investiţii, bani de la bugetul de stat pentru programul Anghel Saligny.

PSD a insistat şi împreună am reuşit să fie cuprinse şi proiectele de gaze şi drumuri. Sunt peste 13 miliarde de lei în plus pentru acest două obiective majore.

E un interes foarte mare pentru programul Anghel Saligny. Nu pot să nu remarc ipocrizia unor politicieni de rit nou care la centru urlă cât de rău este acest program, în timp ce toţi primarii lor din ţară au făcut proiecte şi le-au depus. Acesta este cel mai clar semn de demagogie şi de decuplare totală de la realitate şi de la nevoile cetăţenilor.

Mă bucur mult că primarii USR au înţeles şi apreciază acest program. Sunt sigur că şi aici paradigma s-a schimbat.

Niciun ban nu se va aproba pe criterii politice, ci strict pe performanţă şi pe nevoia de a dezvolta comunităţile locale”, a concluzionat Ciolacu.

Citeşte și: USR a depus moţiunea simplă împotriva ministrului Mediului. „Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat”