Marcel Ciolacu: „Noi venim cu soluţiile concrete pentru creşterea nivelului de trai şi chiar invităm guvernul să ne plagieze!”

Bugetul alternativ al PSD, prezentat miercuri, de la ora 18, prevede mai multe creşteri de venituri, pentru diferite categorii sociale, dar şi stimulente, ca de exemplu cel pentru familiile cu mai mulţi copii.

27 ian. 2021, 17:17
Marcel Ciolacu: „Noi venim cu soluţiile concrete pentru creşterea nivelului de trai şi chiar invităm guvernul să ne plagieze!”

UPDATEMarcel Ciolacu

: „Am fost intrebati care este scopul acestui buget alternativ, poate pe buna dreptate, pentru ca nu avem majoritatea parlamentara ca sa il trecem prin parlament. Este pentru prima dată in 30 de ani cand se face asa ceva. Noi consideram ca cetatenii trebuie sa stie care este alternativa la austeritatea propusa de aceasta guvernare.

Noi venim cu solutiile concrete pentru cresterea nivelului de trai. Chiar invitam guvernul sa ne plagieze, nu este nicio problema, nici nu ar fi prima data. Vom demonta prin acest buget minciuna guvernului cu „nu se poate”.

Am plecat de la cateva premise care ne diferentiaza de actuala guvernare. Noi am facut un buget pentru oameni, pentru sanatatea lor, pentru cresterea nivelului de trai.

Tinta este de a veni cu venituri de 374 de miliarde din constructia PIB-ului Romaniei. Mai este o premiera, nu s-a publicat pana acum executia bugetara pe anul 2020. Deja s-a depasit termenul legal cu 2 zile. Dar avem anumite cifre, iar tandemul Citu-Orban si-a propus venituri de 360 de miliarde si au obtinut 322 de miliarde.

A doua tinta majora este relansarea economiei. Noi venim cu un buget de dezvoltare, nu cu unul de inghetare. Aceasta schema a fost aplicata in anul 2010 de domnul premier Boc. Intram cu un deficit din anul 2020 de 130 de miliarde lei, un deficit istoric. Datoria publica este de 100 de miliarde de euro. In ultimul an si trei luni au reusit o datorie publica cat in ultimii 20 de ani adunati.

Trebuie sa iesim din cercul vicios al austeritatii, sa dezghetam economia, sa redam increderea oamenilor si firmelor. Trebuie programe si ajutor de stat pentru cresterea puterii de cumparare a romanilor.

In bugetul PSD nu cresc si nu se introduc taxe, dar taxele existante trebuie platite de toata lumea.

PSD a lasat, cand a plecat de la guvernare, arierate de 122 de miliarde, iar acum au arierate de 133 de miliarde, o crestere de 50%. Se estimeaza o evaziune fiscala la colectarea de TVA de 6 miliarde de euro. Iar evaziunea fiscala totala este in jur de 100 de miliarde de lei pe 2020.

Daca tinem cont de scrisoarea CE adresata lui Citu, doar 1% din deficit a fost alocat depasirii pandemiei. Venim cu o propunere de deficit de 7,2% si o crestere economica de 4%, asa cum ne-au recomandat toate institutiile europene. Domnul Citu va veni cu un deficit de 7% si o crestere de 4,3%, deci va continua sa ne minta pe toti.

Avem un deficit de balanta comerciala pe primele 11 luni din 2020 de 16,4 miliarde de euro. In agricultura avem pe 10 luni un deficit de 1,5 miliarde de euro. A fost neglijata total productia alimentara din Romania. Academia Romana, prin specialistii sai, considera ca Romania este capabila sa hraneasca 40 de milioane de oameni, iar noi avem deficit in agricultura.

PSD prezintă cele 6 puncte principale ale bugetului alternativ

Pe scurt, obiectivele principale ale bugetului construit de PSD pentru 2021 sunt:

1. Stoparea răspândirii virusului Sars Cov 2, vaccinarea populației și creșterea capacității sistemului de sănătate prin investiții în capitalul uman și infrastructura din domeniul medical.

2. Revenirea economică sustenabilă prin investiții masive din toate sursele de finanțare, prin consum crescut și prin stimularea exporturilor.

3. Bani mai mulți la buget. O mai bună administrare și colectare a taxelor și impozitelor existente. Prin stoparea furturilor și prin raționalizarea cheltuielilor nejustificate. Prin criterii de performanță în instituții publice și companiile de stat, nu prin tragerea la sorți a acestor funcții. Prin prioritizarea investițiilor. Prin digitalizarea marilor sisteme publice.

4. Stimularea muncii și creșterea veniturile angajaților cu salarii mici și medii – până la 6000 lei salariu brut lunar. Facilități pentru firmele care măresc substanțial veniturile angajaților. Practic, continuarea măsurilor PSD pentru ieșirea din cercul vicios al salariilor mici și consolidarea clasei de mijloc. Plus, un Pachet de Stimuli pentru creșterea natalității. Pentru că este un „must (obligație, în lb.engleză)”, nu un moft!

5. Siguranța locurilor de muncă. Propunem programe consistente de sprijin pentru Companii mari și IMM. Toate CONDIȚIONATE de menținerea și crearea de noi locuri de muncă.

6. Patriotism economic. Un program de relansare a producției – Fabricat în România. Propunem programe și măsuri pentru refacerea unor industrii competitive, nu vânzarea celor mai importanțe companii ale statului român, pe nimic, acum în pandemie”

Vom arata si de unde vom fondurile necesare suplimentarii bugetelor la domeniile esentiale, adica la Sanatate 30%, la Educatie 14%. Vom taia de la politruci, din fondul de rezerva si de la ministerul de Finante, de la capitolul actiuni generale.”

Ştefan Radu Oprea: „Veniturile totale vor creşte la 33,4% procent din PIB, 374 miliarde de lei. In conditiile in care este un an exceptional, pentru ca la platile normale, se adauga cele restante de anul trecut, amanate din cauza pandemiei.

Programele prioritare: Startup Nation, Fabricat in Romania, care este un motor al cresterii economiei. Vorbim despre a produce in Romania si a cumpara produse romanesti. Apoi programuul Restart Rural si, normal, programul investitiilor mari. Eu, ca antreprenor, mereu cand auzeam de „inghetare” stiam ca vor aparea un milion de probleme, ca asta inseamna austeritate.”

Ştirea iniţială

Marcel Ciolacu a declarat că în conferinţa de presă în care va fi prezentat proiectul alternativ de buget al PSD vor fi explicate şi sursele de finanţare pentru creşterile de venituri propuse şi susţine că, deşi actuala guvernare spune că acestea sunt propuneri populiste, aceleaşi măsuri sunt luate şi în SUA de către administraţia Biden.

„Dreapta vrea să pună România la congelator! Să înghețe tot! Să nu mai miște nimic!

Profesorii, medicii, polițiștii, pensionarii – toți protestează în stradă de la începutul anului împotriva austerității reprezentate de Cîțu și coaliția de dreapta care îl susține. Cu cât oamenii își strigă mai tare păsurile și se împotrivesc înghețării veniturilor fix în mijlocul iernii și al pandemiei, cu atât se fac mai tare guvernanții că nu îi aud!

Marcel Ciolacu compară propunerile din bugetul alternativ PSD cu măsurile administraţiei Biden

PSD este însă alături de români și le vom arăta #adevărul! Astăzi, de la ora 18.00, vom prezenta public proiectul alternativ de buget pe care l-am construit, în centrul căruia am pus viața românilor. Vom arăta soluțiile identificate de PSD pentru gestionarea eficientă a crizei sanitare, pentru creșterea nivelului de trai și pentru repornirea economiei!

Istericalele și bâlbele lui Cîțu, Cioloș, Orban sau Barna nu țin loc de argumente la soluțiile clare și ferme ale PSD. Ne fac populiști?! Perfect.

Da, suntem la fel de populiști când propunem miliarde pentru susținerea programului “Fabricat în România” cum este și președintele Biden care tocmai a anunțat un demers similar – “Buy American!”
Da, suntem la fel de populiști când vrem stimulente pentru familiile cu mai mulți copii și un sistem de deduceri de impozite până la pragul de 6.000 de lei lunar ca și administrația Biden care oferă părinților stimulente de 3.000 de dolari anual pentru copiii lor!”, a anunţat Ciolacu pe Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîţu explică de ce întârzie bugetul 2021. „Întoarcem reforme care au fost amânate de 30 de ani”