Menținerea plafonării RCA, noua măsură a Guvernului Ciolacu în sprijinul românilor

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea prețurilor RCA se menține până la 30 iunie 2024.

28 mart. 2024, 11:36
Menținerea plafonării RCA, noua măsură a Guvernului Ciolacu în sprijinul românilor
Marcel Ciolacu intervine după scumpirea poliţelor RCA.

Măsura luată de Guvern este menită să stopeze potențiala creștere a tarifelor practicate de firmele de asigurări la polițele RCA. În contextul în care numai în prima jumătate a lui 2024 vor înceta aproximativ 3,5 milioane de contracte RCA, exista un risc major de specula și de dezechilibru între cerere și ofertă.

Prin prelungirea măsurii de plafonare din decembrie 2023, când s-a stabilit continuarea măsurii, Guvernul își dorea plafonarea prețului pe care deținătorii de automobile îl plătesc pentru RCA să fie pentru șase luni. Însă legislația în vigoare nu permite asta. Potrivit reprezentanților Guvernului, „Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”. Astfel că termenul stabilit a fost 31 martie 2024.

RCA 2024. Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor: „Este o soluție temporară”

Premierul Marcel Ciolacu a precizat faptul că plafonarea RCA ”este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor cu impact semnificativ asupra economiei”. Și a subliniat că aceasta se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în astfel de etape trimestriale.

Protecția socială, prioritate pentru PSD și Guvernul Ciolacu

Menținerea plafonării prețurilor RCA la un nivel maxim cu cel pe care l-a practicat în 28 februarie 2023, cu o ajustare de +6,8% (respectiv rata anuală a inflației din 2023) este o măsură care reconfirmă angajamentul PSD și al Guvernului Ciolacu de a-i proteja pe românii aflați într-o situație vulnerabilă față de agenții economici.

Astfel de mecanisme de protecție socială au vizat deja plafonările de prețuri la alimentele de bază, la energie, fără de care, potrivit economiștilor, cheltuielile pentru o familie de români ar fi acum mai mari, în medie, cu 1.118 lei pe lună și peste 13.400 de lei pe an.

Scandal uriaș pe piața RCA! Păgubiții nu pot deconta mai mult de 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie

La acestea se adaugă și măsura propusă și votată de PSD privind piața de creditare. Este vorba despre legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir care prevede plafonarea dobânzilor IFN, care prevede că suma totală plătită de către un român care accesează un credit nu poate depăși dublul valorii totale sumei împrumutate, indiferent de clauzele contractuale sau eventualele dobânzi penalizatoare.

Prin intermediul acestor măsuri inițiate de PSD și Guvernul Ciolacu se elimină practicile speculative și abuzurile, este protejată puterea de cumpărare a românilor, și, în același timp, asigură un climat economic sănătos, esențial pentru creșterea acestui sector și, implicit, a bunăstării tuturor.