Marcel Ciolacu anunță taxe mai mici pentru familiile cu doi copii: „Exact cum este în țările dezvoltate. România a depășit momentul amatorismului”

Ministerul Muncii are în plan scăderea taxelor aplicate salariilor românilor care au minimum doi copii. Premierul Marcel Ciloacu a făcut un anunț important în acest sens.

08 apr. 2024, 16:26
Marcel Ciolacu anunță taxe mai mici pentru familiile cu doi copii: „Exact cum este în țările dezvoltate. România a depășit momentul amatorismului”
Marcel Ciolacu anunță scăderi de taxe pentru familiile cu doi copii

Premierul Marcel Ciolacu, anunț important pentru salariații care au minimum doi copii. Familiile ar putea plăti taxe mai mici. Măsura urmărește stimularea românilor să facă copii, în contextul în care țara noastră se confruntă cu un declin demografic.

„O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate. România a depăşit momentul amatorismului”, a anunţat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: O nouă categorie de români scutiți de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale. Ciolacu, revoltat: Suntem cel mai bolnav popor. Nu plătesc eu, statul român, tusea și junghiul

„Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. 

Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm, am constatat și nu am făcut nimic. Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale. 

V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. 

Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”

momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Trebuie să intrăm într-o normalitate, mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni şi marile companii de asigurări şi pe un sistem de sănătate aşezat. 

Este normal să venim cu priorităţi. Prioritatea noastră este ca la cei care au doi copii, să începem să scădem”, a răspuns Marcel Ciolacu, întrebat de proiectul de hotărâre de guvern care prevede scăderea taxării muncii pentru familiile care au cel puţin doi copii.

Citește și: Marcel Ciolacu, în vizită la spitalul Fundeni: „Nu mai avem timp de scuze. Dacă mai pierdem, România nu mai poate recupera”

Marcel Ciolacu a subliniat că în acest moment taxele nu pot fi diminiuate la venitul minim: „O treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiţi pe venitul minim, ştim cu toţii acest lucru.

Dacă scad la venitul minim, o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim. Cu alte cuvinte, aceste soluţii empirice, luate după ureche şi doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau.

O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate. 

România a depăşit momentul amatorismului. Am văzut ce a însemnat ca amatorii să conducă ministerul Sănătăți”, a dezvăluit șeful Guvernului, potrvit Mediafax.