Marcel Ciolacu: Aprobăm majorări semnificative ale costului standard pe copil în creşă, grădiniţă şi şcoală

Guvernul adoptă în plus şi contractul-cadru în domeniul sănătăţii, conform celor convenite cu medicii de familie.

31 ian. 2024, 09:28
Marcel Ciolacu: Aprobăm majorări semnificative ale costului standard pe copil în creşă, grădiniţă şi şcoală

UPDATE

: ”În şedinţa de Guvern de astăzi, au fost adoptate Hotărârile privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, pentru finanţarea de bază, atât a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, cât şi a unităţilor de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditate şi autorizate, fără taxă. Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că valoarea coeficientului 1 aferent costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, privind cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru anul 2024, a crescut cu 38% faţă de anul 2023, respectiv de la valoarea de 6.834 de lei, la valoarea de 9.431 de lei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei anunţă că valoarea coeficientului 1 aferent costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, privind cheltuielile cu formarea continuă şi cheltuielile cu bunuri şi servicii pentru anul 2024, a crescut cu 13,8% faţă de anul 2023, respectiv de la valoarea de 570 de lei, la valoare de 649 de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri că Guvernul aprobă majorări semnificative ale costului standard pe copil în creşă, grădiniţă şi scoală, începând din acest an, atât pentru învăţământul de stat, cât şi pentru cel particular, el precizând că la costul standard pentru cheltuieli salariale, creşterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanţare.

”Aprobăm majorări semnificative ale costului standard pe copil în creşă, grădiniţă şi scoală, începând din acest an, atât pentru învăţământul de stat, cât şi pentru cel particular acreditat” a declarat premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Marcel Ciolacu pune în mişcare un plan care va schimba radical ceea ce vedem în supermarketuri: „Vrem să ţinem preţurile sub control”

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că la costul standard pentru cheltuieli salariale, creşterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanţare.

”Există o creştere substanţială şi în privinţa costului pentru formare continuă, bunuri şi servicii, de aproape 14%”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu: Guvernul adoptă contractul-cadru în domeniul sănătăţii, conform celor convenite cu medicii de familie / Menţinem valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât şi în cazul serviciilor din asistenţa medicală primară şi ambulatorie

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul adoptă miercuri contractul-cadru în domeniul sănătăţii, conform celor convenite cu medicii de familie, el precizând că vor menţine valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât şi în cazul serviciilor din asistenţa medicală primară şi ambulatorie.

Premierul Ciolacu a declarat în şedinţa de Guvern că va fi adoptat contractul-cadru în domeniul sănătăţii, conform celor convenite la consultările cu medicii de familie.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Finanțe – Marcel Boloș să vină cu o recomandare ca să se vadă dacă e posibilă eliminarea taxării pensiilor până la 3.000 de lei.

”Menţinem astfel valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât şi în cazul serviciilor din asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate”, a spus şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a anunţat că în perioada următoare va continua dialogul şi cu sindicatele din Sănătate pentru a ajunge la o înţelegere care să aducă mai multă echitate în acest domeniu.

Bani mai mulţi pentru cercetare: investiţii de 1,6 miliarde de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că Guvernul lansează cea mai mare investiţie făcută vreodată în cercetarea românească, 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelenţă, în domenii de cercetare de vârf.

”În premieră absolută, lansăm azi cea mai mare investiţie făcută vreodată în cercetarea românească: 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelenţă, în domenii de cercetare de vârf”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.