Marcel Ciolacu ar putea agrea propunerea Alinei Gorghiu cu privire la salarizarea specială a magistraților: „Nu e o abordare tocmai greşită”

Marcel Ciolacu a făcut declarații despre proiectul de lege propus de Alina Gorghiu, care propune o lege separată a salarizării pentru magistrați. Premierul României este de părere că această abordare nu este una greșită, însă trebuie foarte multă precauție.

11 oct. 2023, 22:40
Marcel Ciolacu ar putea agrea propunerea Alinei Gorghiu cu privire la salarizarea specială a magistraților: „Nu e o abordare tocmai greşită”
Marcel Ciolacu ar putea agrea propunerea Alinei Gorghiu cu privire la salarizarea specială a magistraților: „Nu e o abordare tocmai greşită”

Întrebat, miercui, despre opinia ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cu privire la posibilitatea unei legi care să reglementeze exclusiv salarizarea magistraților, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este de părere că această propunere este o abordare care ar putea avea potențial, menționând că nu o consideră greșită. El a subliniat totuși importanța atenției și rigurozității în procesul de elaborare a acestei legi.

Citește și: Marcel Ciolacu intervine în scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei. Are cineva suma asta la el?”

„Cred că este un lucru corect, dar trebuie să fim de această dată foarte atenţi la construirea acestei legi. Dacă rămâne la pachet, atunci vom fi iarăşi vulnerabili. Trebuie să învăţăm şi din greşelile trecutului. Vom fi iar vulnerabili şi aţi văzut cum anumite drepturi au fost transferate de la anumite categorii la alte categorii, nu numai la magistraţi. Atunci nu e o abordare tocmai greşită”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat ce opinie are despre analiza pe care i-a înaintat-o Alina Gorghiu şi propunerea să existe o lege a salarizării magistraţilor separată de cea a bugetarilor, miercuri după lansarea campaniei „Cumpără Româneşte”.

Miercuri, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a dezvăluit că specialiștii din cadrul ministerului au întocmit o analiză și au prezentat-o premierului Marcel Ciolacu, care conține propunerea instituirii unei legi distincte pentru reglementarea salarizării în domeniul justiției, printre alte aspecte. Ea a argumentat că această sugestie a apărut în contextul existenței numeroaselor hotărâri judecătorești privind drepturile salariale ale magistraților. Prin adoptarea unei astfel de legi separate pentru salarizarea magistraților, ar putea fi stabilit un punct de plecare (T0) în această chestiune.

„Nu vă ascund că discuţia cu privire la hotărârile judecătoreşti pe care le-au obţinut pe drepturi salariale magistraţii, această temă a suscitat foarte mult interes, mai ales în ultima vreme de când în spaţiul public se vehiculează tot felul de sume de bani care trebuie plătite de statul român magistraţilor. Eu nu fac parte din categoria celor care diabolizează sistemul judiciar, nu fac parte nici din categoria celor care laudă sistemul judiciar la modul general şi nu vede că sunt şi anumite probleme. Însă trebuie făcută de acest Executiv o diagnoză corectă. Avem litigii. Sigur din toate litigiile de muncă, aţi văzut că litigiile cu magistraţi sunt sub 4%, dar avem un număr semnificativ de litigii, anumite sume de bani care trebuie achitate magistraţilor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti”, a afirmat Alina Gorghiu, miercuri la Parlament.

Citește și: Volodimir Zelenski vrea să viziteze Israelul, în vreme de război, în semn de solidaritate