Marcel Ciolacu cere scăderea preţului combustibilului în România. „La summitul G7, comuniştii de americani şi de francezi au venit la fel cu plafonarea preţului la petrol”

Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că liderii din SUA şi Franţa au "dreptul să fie comunişti", după ce au propus plafonarea preţului la petrol în cadrul Summit-ului G7.

27 iun. 2022, 10:28
Marcel Ciolacu cere scăderea preţului combustibilului în România. „La summitul G7, comuniştii de americani şi de francezi au venit la fel cu plafonarea preţului la petrol”

Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă măsura compensării cu 50 de bani pe litru a preţului combustibilului din România este suficientă pentru a contracara preţul carburanţilor în România. Preşedintele PSD i-a catalogat drept „comunişti” pe liderii americani şi francezi care au propus plafonarea preţului la petrol.

„E normal să avem păreri divergente. Ieri i-am văzut la summitul G7 pe comuniştii de americani şi de francezi care au venit la fel cu plafonarea preţului la petrol. Presupun că ei au dreptul să fie comunişti.

S-a venit cu această măsură cu 5 lei la 10 litri care să fie jumătate susţinută de statul român, cealaltă jumătate de către companii.

În acest moment, suntem în acest moment al doilea cel mai mic preţ din Europa. Vom despre o predictibilitate pe trei luni ca preţul la carburanţi să nu mai crească deja e un pas înainte.

Această abordare la Summit-ul G7 arată că şi de această dată noi am venit cu abordarea potrivită”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre preţul la carburanţi: „Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani!”

Marcel Ciolacu cere scăderea preţului combustibilului în România. „Plafonarea rămâne singura soluţie”

Întrebat dacă susţine plafonarea preţului petrolului la nivelul ţărilor producătoare, liderul PSD a afirmat că aşteaptă o variantă în urma discuţiilor statelor G7.

„Avem la doilea cel mai mic preţ din Europa, după Ungaria unde s-a plafonat.

Ieri s-a mers cu plafonarea la nivelul petrolului. Am avut o discuţie la Bruxelles şi cu comisarii europeni social-democraţi şi cu premierii social-democraţi, inclusiv cu cancelarul Germaniei, şi se caută o soluţie unitară la nivel european. E normal să fie acest lucru. Altfel, fiecare abordare a fiecărui stat duce la o concurenţă neloială în interiorul UE.

Rămân la părerea. Dacă se intră iarăşi într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluţie, cum a fost şi la energie”, a explicat Ciolacu.

Franţa s-a pronunţat în favoarea stabilirii unui „preţ maxim al petrolului” la nivelul „ţărilor producătoare”, pentru a contracara scumpirile provocate de Războiul rus din Ucraina, a anunţat duminică preşedinţia franceză, în marja summitului G7 din Bavaria, conform News.ro.

Parisul ”nu se opune în principiu” propunerii americane de plafonare a preţurilor, însă ”pentru noi ar fi şi mai puternic să stabilim un preţ maxim al petrolului care provine de la toate ţările producătoare”, subliniază Palatul Élysée.

”Este lucrul pe care trebuie să-l reangajăm în negocieri cu OPEP şi cu toţi producătorii de petrol din lume”, subliniază preşedinţia franceză.

Această propunere este distinctă de o măsură sugerată de către Statele Unite – o plafonare a preţurilor petrolului decisă de către ţările consumatoare.

Această a doua idee urmează să fie discutată de către Cei Şapte, reuniţi până marţi la Munchen

Însă mai multe capitale, inclusiv Berlinul, relevă că este vorba despre o măsură complexă de pus în practică.

”Ceea ce trebuie să facem la G7 este mai degarbă să încercăm să avem un «plafon de preţ» al petrolului, iar în opinia mea şi a gazelor naturale, pentru a avea consecinţe mai importante ale sancţiunilor şi situţiei” economiei mondiale, declară o sursă de la preşedinţia franceză.

Citeşte şi: Francezii, avertizaţi să limiteze consumul de energie. Marii producătorii fac apel public la pregătirea pentru criză