Marcel Ciolacu: Dacă PSD nu va fi primul partid chemat la Cotroceni, e posibil să nu mergem la consultări

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, la TVR 1, că în cazul în care președintele Iohannis nu îi cheamă prima dată pe social-democrați la Palatul Cotroceni, e posibil să nu meargă la consultări.

08 dec. 2020, 21:36
Marcel Ciolacu: Dacă PSD nu va fi primul partid chemat la Cotroceni, e posibil să nu mergem la consultări

Marcel Ciolacu a criticat, totodată, decizia lui Klaus Iohannis de a declara că partidele de centru-dreapta au câștigat alegerile, deși rezultatul alegerilor nu s-a încheiat.

„Părerea mea e că trebuie să așteptăm rezultatele finale. Am văzut că președintele s-a antepronunțat. Parcă nici nu a contat votul. Parcă românii și-au învins frica de COVID ca să meargă la vot. Și e o negare totală a ceva evident. Vor puterea cu orice chip, fără să țină cont de dorința oamenilor. Trebuie să recunoască că acest guvern este și a fost un eșec total, sancționat prin vot de români.

Primul partid care trebuie invitat la Cotroceni trebuie să fie PSD. Sper că președintele Iohannis nu va chema PNL înaintea PSD. Sper să nu jignească câștigătorii acestor alegeri. Dacă nu vom fi chemați primii, e posibil să nu mergem la consultări. Perioada campaniei și a jignirilor eu cred că a apus. Președintele ar trebui să aibă respect față de toată clasa politică.

Citește și Rareș Bogdan: Izolăm PSD în Parlament. Am fost sancționați electoral din cauza zonelor carantinate

Marcel Ciolacu: „Nu exclud varianta suspendării președintelui”

Eu vă spun că vom lupta cu toate armele constituționale dacă se continuă cu această bătaie de joc la adresa românilor. Nu exclud varianta suspendării președintelui, având în vedere situația actuală. Suntem într-o criză sanitară. Astăzi am avut un nou record la decese. S-a strâns această gașcă de perdanți. Nu e momentul unei suspendări în momentul de față. Suspendarea președintelui e o măsură extremă, e ultima măsură care se va întâmpla. Va fi o explozie de infectări. Sper să testeze masiv populația. Dacă nu ar fi fost pandemia, probabil că am fi luat mai repede în calcul suspendarea.”, a declarat Ciolacu la TVR1.

Președintele PSD a mai spus, legat de demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier al României, că acesta ar fi trebuit să renunțe la funcția de președinte al PNL, nu la cea de premier, având în vedere criza sanitară în care ne aflăm.

„Tu, președinte al României, ai împărțit țara în două: buni și răi. PSD a câștigat și alegerile locale. Tu ai ieșit și ai spus că le-am pierdut. Cât vrei să continui așa? A apărut Orban, a spus că își dă demisia că a pierdut alegerile. Domne, tu îți dai demisia din funcția politică. Cea de prim-ministru, o funcție importantă în statul român.. cântărești, nu îți iei jucăriile și pleci. Eu am cerut să plece, el trebuia să plece de multă vreme. Când nu a închis școlile la timp. Acum stai și termini mandatul”.

„Votăm numai un guvern condus de dr. Alexandru Rafila. Nu acceptăm altă formulă”

Marcel Ciolacu a mai spus că PSD nu are ce căuta într-o colaborare cu PNL sau un alt partid.

„Noi am venit cu o propunere. Nu Ciolacu. Am căutat să venim în Parlament cu specialiști. Am venit cu domnul Rafila. În momentul de față, cea mai bună variantă să fie premier este Alexandru Rafila.

Am rămas cu un guvern interimar în plină criză. Avem două soluții. Ori venim cu un guvern minoritar, ori mergem cu domnul Rafila și îl acceptă toate forțele politice. În această perioadă, cred că românii ar fi de acord cu acest punct de vedere. E specialist în cea mai mare problemă a României din acest moment.

Din punctul meu de vedere, președintele Iohannis sper să devină președintele Iohannis, după terminarea campaniei. Sper să-l cheme pe domnul Rafila să stea de vorbă. Poate că cei care au câștigat nu sunt tocmai nebuni. Asta înseamnă să fii imparțial și să cântărești. Ori mergem cu un guvern minoritar condus de Rafila ori mergem cu un guvern de uniune națională condus de Rafila. Nu poți să pui de la PNL sau USR dacă PSD a câștigat alegerile”, a mai spus Ciolacu.

În ceea ce privește înlocuirea lui Orban cu premierul interimar Nicolae Ciucă, liderul social-democraților a spus că „Orban trebuia să aștepte constituirea noului Parlament. Pe cine au desemnat și cum e treaba lor. Îl cunosc pe domnul Ciucă, e un om serios, un om de carieră. Dar contextul e că domnul Ciucă trebuie să gestioneze pandemia neavând instrumentele necesare”.

Citește și Ludovic Orban, după ce liderii PNL s-au întâlnit cu Klaus Iohannis: Am discutat despre formarea unei majorităţi parlamentare