Marcel Ciolacu, despre candidatul la Primăria Capitalei: ”PSD are un candidat în doamna Firea. Dacă mergem cu un candidat comun, nu va fi nici Firea, nici Sebastian Burduja”

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat duminică seară că luni sau marți se va lua decizia în coaliția cu PNL legată de candidatul sau candidații la Primăria Capitalei.

17 mart. 2024, 21:15
Marcel Ciolacu, despre candidatul la Primăria Capitalei: ”PSD are un candidat în doamna Firea. Dacă mergem cu un candidat comun, nu va fi nici Firea, nici Sebastian Burduja”

Ciolacu a explicat faptul că, dacă PSD și PNL nu vor ajunge la o înțelegere privind un candidat comun, atunci candidatul social-democraților va fi Gabriela Firea, iar dacă se va merge pe un candiat agreat de ambele partide, acesta nu va fi nici Firea, nici Sebastian Burduja.

”In primul rand, nu avem inca o coalitie politica, ci una care a adus atabilitate in Romania, intr-o perioada foarte incarcata, dupa pandemie, criza energetica si o criza de securitate.

Am decis ca in viitor sa venim cu o alinta electorala, pentru Romania. Oricat am incerca separat sa cream o majoritate, am constatat ca cea mai buna varianta este aceasta coalitie. Cu alte cuvinte, avem o alianta electorala pentru europarlamentare si incercam sa cream un culoar sanitar.

Incercam sa gasim o solutie, pentru a nu mai avea scandaluri, cum a fost cu Nicusor Dan. Este ultimul tren de constructie pentru Romania. La fel ca si Romania, Bucurestiul are nevoie de o administratie responsabila. Chiar daca avem o abordare separata, PSD are candidat in doamna Firea, dar daca vom avea o abordare comuna, vom avea un candidat care sa fie compatibil cu viziunea ambelor partide.

Ce va spun este ca nici PSD, nici PNL nu vor sustine candidatura domnului Piedone. Maine sau poimaine vom avea intalnirea pentru a lua o decizie. Ambele partide deja au toate masuratorile pentru a lua o decizie.

Dupa alegeri, majoritatile in toate administratiile locale vor fi facute de PSD si PNL. Abirdarea noastra nu a fost sa cautam stirile in persoane. Si eu si domnul Ciuca am avut intalniri cu domnul profesor Florescu. Domnul Carstoiu este un manager extraordinar la Spitalul Universitar, este o persoana luata in considerare in acest moment pentru a fi candidat comun.”, a spus Marcel Ciolacu la Digi 24.

Citește și: EXCLUSIV | Victor Ponta: „Între Piedone și Nicușor Dan, îl votez pe Piedone. Mi-e simpatic, e om de campanie”

Întrebat dacă l-au supărat declarațiile Gabrielei Firea, care l-a acuzat de jocuri politice, acesta a răspuns că este chiar un motiv de admirație, pentru ca astfel prim-vicepreședintele PSD demonstrează că este ”bătăioasă” și este pregătită să administreze capitala.

”Ma bucur ca o doamna este atat de bataioasa si arata ca are toate calitatile pentru a fi candidat la Primarie. De ce sa ma deranjeze? Nu m-a atacat personal, suntem in politica, nu la balet sau la gradinita. Nu ne-am jignit, a zis doar ca se considera cea mai buna candidata si are dreptate, este cea mai buna candidata a PSD. Dar decizia o luam in coalitie. Daca mergem separat, doamna Firea va fi candidatul PSD. Daca mergem impreuna, va fi alta persoana, nici doamna Firea, nici Sebastian Burduja.”, a mai declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a vorbir despre interdicția lui George Simion de a intra in Reublica Moldova și Ucraina și a explicat de ce niciodată PSD nu se va alia cu AUR.

”Am avut discutiile, au venit documentele, care au caracter secret, dar am vazut deciziile prin care si-au mentinut deciziile de a-i nega accesul. Cred ca este un semnal destul de puternic. E o decizie administrativa intemeiata, nu tin de unirea Romaniei cu Moldova, ca banuiesc ca Romania nu a vrut sa se uneasca si cu Ucraina.

Din punctul de vedere al meu si al PSD este exclusa orice alianta cu AUR.

Unii oameni fac orice pentru voturi. Cel mai atacat stat este Ucraina, intr-un razboi armat, si Republica Moldova, intr-un razboi hibrid. Eu o sustin pe Maia Sandu in octombrie pentru un nou mandat. Este singura solutie pentru ca Moldova sa aiba in continuare un traseu european. Daca va fi vorba de unire, primul pas trebuie facut de Republica Moldova.

Este de datoria noastra sa ii sustinem in continuare pe romanii nostri din Republica Moldova. Si in Romania sunt minoritati, 18 dintre ele reprezentate si in Parlament.”, a mai spus Ciolacu.

Premierul spune că nu se gandește încă dacă Simion va fi principalul său contracandidat la prezidențiale, pentru că momentan nici nu a decis că va candida.

”In primul rand sa anunt ca voi candida. Toata lumea care isi face calcule, niciodata nu au esit. Deocamdata vreau sa fac treaba cat mai bine ca premier. Cred in abordarea comuna PSD-PNL. Am obosit ca orice roman sa vad 10 premieri, sa vad scandal la Primaria Capitalei, sa vad scandal in Parlament.

Romania are planuri concrete sa scape de vize, sa intre in OECD, Trebuie sa hotaram daca vrem stabilitate politica. In acest moment, am dovedit ca putem aduce stabilitate politica si coerenta guvernamentala. Niciodata nu au fost atatea santiere de autostrazi, de spitale, am pornit deja 3 spitale regionale, 3 de mari arsi, pentru prima data avem 4,2% din PIB la Educatie.”, a explicat Ciolacu.

Președintele PSD a răsăuns și acuzațiilor legate de cazul Roșia Montană.

”Eu nu am avut nicio informatie, nu am discutat cu avocatii si nici nu ar fi avut dreptul sa-mi dea informatii.

Dar dupa ce nu am dormit nopti, am mers la guvernatorul BNR, am discutat cu presedinti de banci, pentru a vedea scenarii, in functie de suma, iar apoi o echipa prpfesionista de avocati a reusit miracolul sa castige acest proces iar eu am devenit cel mai mare jucator la bursa, cand tranzactiile, de fapt, au fost de vreo 2 milioane de dolari.

O decizie de 6-7 miliarde de euro nu va ascund ca ar fi bagat Romania in incapacitate de a plati cresterile de pensii.”, a explicat premierul.

Citește și: Cristian Popescu Piedone a dezvăluit cine sunt candidații săi de la Primăria Capitalei: „Încercam să facem o alianță electorală”