Marcel Ciolacu, despre greva din Educaţie şi rotativa guvernamentală: „Nu intrăm în discuţii politice, până nu rezolvăm această grevă. Apoi găsim un calendar pentru a face rotaţia”

Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi vicepremierul Kelemen Hunor, au susţinut vineri o conferinţă de presă comună, în care au prezentat planul pentru rotativa guvernamentală, în condiţiile grevei angajaţilor din Educaţie.

26 mai 2023, 09:27
Marcel Ciolacu, despre greva din Educaţie şi rotativa guvernamentală: „Nu intrăm în discuţii politice, până nu rezolvăm această grevă. Apoi găsim un calendar pentru a face rotaţia”

Nicolae Ciucă a declarat că, deşi trebuia ca vineri să-şi depună mandatul, pentru a face loc noului Guvern, condus de Marcel Ciolacu, demersul a fost amânat până la încheierea grevei din învăţământ, care afectează milioane de copii şi părinţi români.

Marcel Ciolacu a confirmat decizia şi a spus că rotativa premierilor trece în planul doi, aşteptând ca actualul Executiv să rezolve întâi criza din Educaţie, în momentul în care în scurt timp urmează să se desfăşoare examenele de sfârşit de an.

„Înaintea discuțiilor politice, trebuie să ne asumăm împeună rezolvarea problemelor din societate, mai ales că o grevă generală are și o încărcătură emoțională

Decizia luată de noi trei este o decizie corectă, pe care ne-o asumăm împreună. Împreună vom continua – eu ca președinte al Camerei Deputaților, dvs ca premier – să rezolvăm cât mai rapid această problemă, categoric legitimă venită din partea profesorilor

Dar să găsim și echilibrul să găsim momentele cele mai prielnice. Ne-am asumat în programul de guvernare că prioritatea numarul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate.

Avem convenit un calendar cu liderii din invatamant, un calendar foarte scurt, asumat impreuna. E corect sa nu intram in discutii politice, pana nu rezolvam aceasta greva, urmand sa gasim apoi, tot impreuna, un calendar pentru a face rotatia.”, a spus Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Kelemen Hunor: „Problemele din învăţământ pot fi rezolvate și rezolvarea trebuie să fie una etapizată”

„Când am creat coaliția știam că trecem printr-o perioadă dificilă. E nevoie de predictibilitate, de responsabilitate și de a întări încrederea în societate.

Am avut multe incendii – cu o mână am stins incendiile, cu alta am constuit, pentru că asta e rostul guvernării.

Problemele din sistemul din învățământ sunt cunoscute pentru guvern și coaliție, pot fi rezolvate și rezolvarea trebuie să fie una etapizată. Dar da, avem nevoie de învățământ de calitate

Aseară am decis să continuăm în această formulă, cu Nicolae Ciucă premier, să dăm răspuns așa cum dorește societatea. Eu sunt în continuare optimist și am încredere în forțele noastre și în oameni că știu că trecem printr-o perioadă grea, dar avem și o șansă uriașă

Nu vom plasa responsabilitatea decât în această formulă pe care ne-am asumat-o.”, a spus şi Kelemen Hunor, în aceeaşi conferinţă.

Citeşte şi: BREAKING NEWS: Mare sfidare! Guvernul oferă profesorilor ajutoare „anti-sărăcie” de 2.500 de lei și o majorare cu 9% pentru personalul nedidactic (VIDEO)