Marcel Ciolacu, despre neînţelegerile pe bugetul din 2022. „Vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect”

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat miercuri, că bugetul pentru 2022 ar trebui să treacă prin Parlament până la sfârşitul anului, însă în acest moment liderii coaliţiei vorbesc despre tăieri de salarii şi de pensii, în loc de introducerea facturării electronice în "zonele în care există marea evaziune".

08 dec. 2021, 19:27
Marcel Ciolacu, despre neînţelegerile pe bugetul din 2022. „Vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect”

Întrebat dacă există neînţelegeri privind bugetul de stat, Marcel Ciolacu a dat de înţeles că liderii coaliţiei s-au înţeles „peste tot” şi urmează să mai aibă o întâlnire vineri, precum şi luni „după ce toate ministerele trimit solicitările pentru buget”.

„Consider că anul acestea trebuie să închidem anul cu un buget de stat trecut prin Parlament”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre un nou proiect de lege privind certificatul verde: Sper să nu fie o strategie de a întârzia lucrurile

Marcel Ciolacu: „România se estimează că are o evaziune fiscală la 10% din PIB”

Cât despre posibilitatea eliminării unor deduceri fiscale, preşedintele PSD a precizat că ministrul Finanţelor nu ia în calcul acest lucru, ci mai degrabă „măsuri fiscale de a aduce din organizarea instituţională”.

În acest moment, România se estimează că are o evaziune fiscală la 10% din PIB. Mai exact ca să şi cuantificăm, 10% din PIB sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Agriculturii, ca să înţelegem nivelul evaziunii fiscale din acest moment, analize făcute. 34% din TVA nu e colectat în România. Acest lucru cuantificat în bani, a spus şi CE acum două zile într-un raport special pentru România, înseamnă în bani şase miliarde de euro.

În loc să gândim să atragem fondurile europene din exerciţiul financiar trecut, discutăm prea mult de PNRR, bani care vor veni peste un an, doi. În loc să reorganizăm vama, să introducem cât mai repede radarul mărfurilor şi în zonele în care există marea evaziune toată facturarea să fie electronică, vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect.

Îmi doresc un Guvern funcţional, un Guvern care să colecteze ce este al statului român”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai menţionat că „luni, Ministerul Finanţelor va veni cu măsurile ca să acoperim această problemă atât în zona de evaziune, cât şi de necolectare a TVA”.

În privinţa taxei de solidaritate, Marcel Ciolacu a subliniat că „E posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă”.

„Avem în continuare discuţii. Staţi să vedem cifrele bugetare. Există această discuţie, dar noi am prins în programul de guvernare foarte clar că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu. Oricum, orice taxă pe care o hotăreşte coaliţia să fie prinsă şi modificat Codul Fiscal are un termen de şase luni până când intră în vigoare”, a conchis liderul PSD.

Citeşte şi: Procurorii au deschis două dosare penale în legătură cu nerespectarea normelor sanitare la Congresul PNL