Marcel Ciolacu, despre o nouă rocadă, dar la prezidențiale: „O idee foarte bună”

Premierul Marcel Ciolacu consideră rocada la alegerile prezidenţiale, după modelul practicat la rotaţia premierilor, „o idee foarte bună”. Totuși, șeful PSD are o condiție până să fie de acord cu un astfel de plan.

31 ian. 2024, 20:45
Marcel Ciolacu, despre o nouă rocadă, dar la prezidențiale: „O idee foarte bună”
Marcel Ciolacu, despre o nouă rocadă, dar la prezidențiale: „O idee foarte bună”

Marcel Ciolacu este de părere că o rocadă a președinților, pe modelul premierilor, este „foarte bună”. Totuși, președintele Partidului Social Democrat subliniază că ea ar trebui să fie pe mandat complet.

Citește și: Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu şi de Diana Şoşoacă

Marcel Ciolacu, despre o rocadă la prezidențiale

Întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, cum vede ideea de rocadă la alegerile prezidenţiale, după modelul rotaţiei premierilor, Marcel Ciolacu a răspuns: „O idee foarte bună, dar să fie pe mandat complet, că totuşi nu ne jucăm. Cred că e suficient că am avut zece premieri în zece ani”.

M-aţi întrebat dacă este o idee bună. Eu v-am zis că e o idee bună. Restul ţine de negocieri, dacă ele există sau duc discuţiile. (…) Nu s-a vorbit aşa ceva. Vreţi să fabulez? Haideţi să avem un acord în ceea ce priveşte eventuale comasări sau datele alegerilor. Oricum, noi avem o lege, legea este foarte clară. În iunie avem europarlamentare, pe 29 septembrie avem locale, în ultima duminică din noiembrie avem turul 1, în ultima sâmbătă din noiembrie, pentru că nu putem face pe 1 decembrie, avem generale şi următoarea duminică avem turul 2. Aşa sunt acum alegerile, conform legii”, a subliniat liderul PSD.

De asemenea, întrebat dacă, în cazul comasării alegerilor, va iniţia o nouă lege, respectiv dacă e nevoie de aşa ceva, premierul a arătat că „nu se modifică nicio lege”.

E vorba de nişte detalii în legile existente. Nu se fac modificări de lege pe fond. (…) Nu modificăm pe fond legislaţia. (…) Eu nu pot ieşi în faţa dumneavoastră să spun că fac o comasare, neexplicând, pentru că anul acesta sunt toate alegerile. Nu putem veni să prezentăm trunchiat românilor, să lăsăm impresia că noi păcălim pe cineva. Eu am spus să ieşim împreună cu o decizie politică pentru toate alegerile de anul acesta. E corectă. În rest, n-am nicio pretenţie, nu-mi trebuie nicio listă. Eu candidez la Buzău, nu trebuie să fiu pe vreo listă la liberali. Eu am locul meu”, a mai spus prim-ministrul.

Citește și: Marcel Ciolacu va cere oficial Ucrainei și Moldovei să spună motivul pentru care George Simion are interdicție de intrare în cele două țări