Marcel Ciolacu, despre reconstrucția Ucrainei: ”Drumul cel mai scurt spre reconstrucție este prin România”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, că drumul cel mai scurt către reconstrucția Ucrainei este prin România.

18 mai 2023, 14:19
Marcel Ciolacu, despre reconstrucția Ucrainei: ”Drumul cel mai scurt spre reconstrucție este prin România”
Marcel Ciolacu, despre reconstrucția Ucrainei: ”Drumul cel mai scurt spre reconstrucție este prin România”

Marcel Ciolacu, despre reconstrucția Ucrainei. Liderul social-democrat a subliniat faptul că reconstrucţia Ucrainei după război implică şi o eventuală reconstrucţie a Republicii Moldova.

Citește și Program de guvernare al PSD. Marcel Ciolacu promite salarii de 1000 de euro şi dublarea investiţiilor. DOCUMENT

Marcel Ciolacu, despre reconstrucția Ucrainei

„Drumul cel mai scurt spre reconstrucţie este prin România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a transmis că de la începutul războiului și până în prezent, 60% din toate exporturile Ucrainei şi logistica necesară au tranzitat România.

„Noi avem datoria să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, să creăm infrastructura necesară, să continuăm ce am început şi mai ales ce a început mai ales Ministerul Transporturilor şi trebuie să facem o conectare pe căile ferate, cu ecartament european. Acest lucru nu se poate face decât în primul rând prin Republica Moldova, legând Paşcani – Iaşi de Chişinău. Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova. Sunt două lucruri la pachet”, a mai spus liderul PSD.

Mai mult, Marcel Ciolacu a afirmat că Parlamentul României se oferă să ajute logistic Republica Moldova şi Ucraina în parcursul lor european, care trebuie să fie unul comun.

„Evident că va exista o reconstrucţie a Ucrainei. Toate ţările libere şi democratice trebuie să se implice în această reconstrucţie”, a transmis Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, primele măsuri pentru când devine premier

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, care va deveni premier al României în doar câteva zile, a a anunțat că la PSD s-a decis ca niciun beneficiar de pensii speciale sau cei care cumulează pensie plus salariu să nu mai aibă voie în Gvern.

Marcel Ciolacu a explicat de ce a fost luată această decizie.

”Pentru nicio funcție de secretar de stat, pentru niciun cabinet să nu mai fie nicio persoană care are cumul de venituri pensie plus salariu. Este o decizie politică asumată de PSD. Este o decizie politică care se aplică indiferent dacă ai fost sau vei fi în Guvern”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu anunţă mai puţine ministere în viitorul Guvern. Liderul PSD a făcut declaraţii de presă după ședința de marţi a social-democraților.

„Colegii mei mi-au dat un vot și un mandat pentru constituirea noului guvern, o discuție cu fiecare ministru în parte, pentru a face o analiză în parte în funcție de fiecare minister, împreună cu președintele PNL Nicolae Ciucă în ceea ce privește componența și numărul secretarilor de stat la fiecare minister în parte, în funcție de importanța ministerului și de oamenii care au făcut față până acum la aceste funcții. Deci, categoric, colegii mi-au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul Guvern, reducerea numărului de secretari de stat, reducerea numărului de agenții guvernamentale”, a spus Marcel Ciolacu.

„Vorbim de Guvernul României, nu de guvernul vreunui partid politic sau al vreunei coaliții și de aceea negocierile pe care le vom avea cu ceilalți co-președinți ai acestei coaliții vor fi axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziții, respectiv de miniștri în viitorul Guvern al României. Vă spun fără nicio reținere: nu m-am născut nici președinte al PSD, nici politician, nici președinte al Camerei. Eu când m-am născut, m-am născut român. Cred că această datorie trebuie să o avem cu toții”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citește și Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă. Marcel Ciolacu: ”În următoarele zile vom finaliza aceste discuții”