Marcel Ciolacu, după prima şedinţă de Guvern, cere preţuri scăzute la alimentele de bază şi dă un avertisment dur bugetarilor: „Statul nu mai poate plăti doar pentru ca ei să vină la birou”. Prima vizită externă va fi în Germania

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care aprobă noua structură a Executivului. Noul premier a anunţat deja primele măsuri concrete ale noului Cabinet de la Palatul Victoria.

15 iun. 2023, 20:19
Marcel Ciolacu, după prima şedinţă de Guvern, cere preţuri scăzute la alimentele de bază şi dă un avertisment dur bugetarilor: „Statul nu mai poate plăti doar pentru ca ei să vină la birou”. Prima vizită externă va fi în Germania

„Mandatul acestui Guvern este despre economie şi reforme. Inflaţia trebuie să scadă. O să facem asta imediat, de săptămâna viitoare. Avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou”, a spus Marcel Ciolacu la final şedinţei.

„Pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat. Mandatul acestui Guvern este despre economie şi reforme. Intrăm într-un regim de mobilizare generală. Inflaţia trebuie să scadă. O să facem asta imediat, de săptămâna viitoare. Rezultatele trebuie să se vadă în buzunarele oamenilor.

Avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou. E valabil de la nivel de ministru până la funcţionarul de execuţie. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNRR şi nu putem rata nimic. Punem pe agendă noi măsuri de stimulare economică. Avem măsuri ţintite pentru a susţine agricultura, construcţiile şi energia”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Guvernul a adoptat, joi în primă şedinţă a Cabinetului Ciolacu, ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale. Actul normativ a fost adoptat având în vedere Hotărârea Parlamentului României 22/2023 pentru acordarea încrederii Guvernului, prin care au fost aprobate structura şi componenţa Executivului, precum şi programul de guvernare. Astfel, Ministerul Economiei este reorganizat ca urmare a fuziunii prin absorbţie cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi este înfiinţată Agenţia Naţională pentru Sport, ca urmare a desfiinţării Ministerului Sportului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la prima şedinţă de Guvern, că mesajul său este clar şi anume Executivul este al României şi nu al PSD sau PNL. „Nu avem altă şansă decât să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că vom împărţi atât reuşitele, dar mai ales eventualele eşecuri”, a adăugat liderul social-democraţilor.

Iohannis a semnat învestitura noului Guvern: „Sunt multe probleme de rezolvat, urmează un an super-electoral”. Guvernul Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Gest neaşteptat făcut de liderul PSD la prima şedinţă de Guvern

„Bună seara. Pentru început, doresc să le transmit câteva cuvinte românilor care ne privesc. Sunt conştient că aşteptările tuturor de la Guvernul României sunt mari. Sunt aici împreună cu colegii mei să garantez că la Guvernul României vor urma nişte luni grele de muncă, efort, tensiune, dar şi soluţii în faţa unor provocări complicate. La asta ne obligă programul de guvernare asumat astăzi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor. Avem însă un plan bine articulat, avem o viziune pentru naţiune, este un program cu obiective ce trebuie realizate rapid. De aceea este esenţial să muncim în echipă”, a afirmat Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern de joi.

Legea salarizării unitare, gata în septembrie. Schimbări importante pentru sporurile şi taxele a milioane de români. Ce se întâmplă cu cota unică
Şeful Executivului a adăugat că Guvernul acesta este al României, nu al PSD sau PNL. „Vreau să fiu foarte clar încă de la început – acesta este Guvernul României nu al PSD, nu al PNL. Suntem cu toţii colegi. Nu avem altă şansă decât să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că vom împărţi atât reuşitele, dar mai ales eventualele eşecuri”, a conchis Marcel Ciolacu.

Noul premier rupe „tradiția” primelor vizite oficiale la Chișinău. Prima vizită externă pe care o va efectua prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi în Republica Federală Germania, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, au declarat surse guvernamentale citate de Agerpres.
Potrivit aceloraşi surse, în cadrul vizitei în Germania, premierul va fi însoţit de mai mulţi miniştri.
Totodată, aceleaşi surse au precizat că, sâmbătă, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, este aşteptat să efectueze o vizită la Bucureşti.