Marcel Ciolacu îl contrazice pe ministrului Agriculturii: ”Nu a cerut nimeni demisia. Nu e un capăt de țară”

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis marți pe ministrul Agriculturii și a anunțat că nu i-a cerut nimeni demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

23 ian. 2024, 15:21
Marcel Ciolacu îl contrazice pe ministrului Agriculturii: ”Nu a cerut nimeni demisia. Nu e un capăt de țară”

Marcel Ciolacu îl contrazice pe ministrului Agriculturii. Premierul României a vorbit despre declarațiile pe care ministrul Agriculturii le-a făcut luni pe aceste subiect și a subliniat că a discutat personal și cu ministrul de Externe Luminița Odobescu.

Citește și Marcel Ciolacu, după întâlnirea de la Ministerul de Interne: „Nu se poate ca tot bugetul să meargă la pensii și salarii. Trebuie un echilibru”

Marcel Ciolacu îl contrazice pe ministrului Agriculturii

Șeful Executivului a afirmat că o demisie la nivelul Comisiei Europene cu câteva luni înainte de alegerile europarlamentare nu ar fi un capăt de țară.

„Nu a cerut nimeni (demisia comisarului european pentru Agricultură – n.r.). Am vorbit și cu doamna Luminița Odobescu, am transmis foarte clar, domnul ministru (Florin Barbu – n.r.) a spus foarte clar: «dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toții demisia, în frunte cu comisarul european (pentru Agricultură – n.r.)». Acuma, pentru câteva luni (până la alegerile europarlamentare – n.r.), nu e un capăt de țară să cerem demisia cuiva. Știu că am avut și noi un comisar pe Agricultură… Dar întrebați-l pe el, eu nu-mi aduc aminte nimic notabil ce s-a întâmplat în acea perioadă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, și-a nuanțat declarația făcută luni și a spus înaintea Consiliului de Miniștri de marți de la Bruxelles că, dacă România nu primește derogări pe cele două capitole solicitate, ar trebui să-și dea demisia atât miniștri români cât și comisarul european pe Agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Aşa cum şi în anul 2023 am avut derogare pe aceste două GAEC, solicităm şi în anul 2024 această derogare. Dacă nu putem lua această derogare în Consiliul de miniştri (al UE), cred că atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul ar trebui să plecăm acasă, pentru că nu putem rezolva problemele fermierilor din ţările Uniunii Europene”, a declarat ministrul Florin Barbu înaintea Consiliului AGRIFISH.

Vă reamintim că Florin Barbu a transmis luni că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului de Miniştri, dacă nu primește derogări de la Regulamentul Uniunii Europene.

„Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Florin Barbu luni, într-o discuţie cu fermierii la Târgu Mureş.

Citește și Ciolacu, despre protestul fermierilor şi transportatorilor: Cred că sunt nişte nemulţumiri acumulate, o lipsă de dialog mai aplicată