Marcel Ciolacu rupe tăcerea după negocierile PNL – PSD. „Erau introduse noi taxe în programul de guvernare prezentat de Ciucă. Vedem cum scoatem acest lucru”

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, joi, că social-democraţii sunt "optimişti" că va fi găsită o soluţie pentru a se pune capăt crizei politice ce durează în România de peste două luni.

04 nov. 2021, 15:05
Marcel Ciolacu rupe tăcerea după negocierile PNL – PSD. „Erau introduse noi taxe în programul de guvernare prezentat de Ciucă. Vedem cum scoatem acest lucru”

UPDATE:

Marcel Ciolacu a reiterat că PSD va merge cu o propunere de premier la Palatul Cotroceni şi a dezvăluit că social-democraţii au propus specialişti pentru portofolii cheie, precum Sănătatea şi Energia.

„Vom merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. Sunt (propuneri) în domeniul Sănătăţii. Avem pe Energie şi din programul de guvernare prezentat de domnul Ciucă, nu ştiu dacă a fost schimbat, erau introduse noi taxe şi vedem cum scoatem acest lucru”, a declarat Ciolacu după negocierile PNL -PSD.

Întrebat pe cine a propus, liderul PSD a afirmat că nu vrea să aibă „discuţii despre ministere”.

Marcel Ciolacu a afirmat, înaintea negocierilor cu PNL, că PSD va merge la discuţii cu măsurile pe care consideră că trebuie aplicate urgen.

„Suntem optimişti că trebuie să venim cu o soluţie şi românii, noi considerăm, că s-au săturat de clasa politică fără să aibă nicio soluţie în acest moment.

Noi vom merge cu propunerea de premier la Cotroceni, aşa este constituţional”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă este dispus să accepte varianta ca PNL să rămână cu postul de premier, aşa cum ar insista Klaus Iohannis, preşedintele PSd a spus că nu au existat deocamdată discuţii despre „nicio funcţie”.

„Toate discuţiile au fost pe măsurile urgente care trebuie luate”, a explicat Ciolacu.

Liderul PSD a evitat să răspundă cum vor proceda social-democraţii dacă va fi avansată propunerea de premier PNL.

„Sunt ferm că şi eu şi domnul Iohannis vom respecta Constituţia României. Vom merge cu o propunere de prim-ministru. Consider că şi noi şi domnul preşedinte suntem obligaţi să respectăm Constituţia”, a conchis Ciolacu.

Liderii PNL şi PSD se întâlnesc joi pentru a găsi o soluţie de a ieşi din criza guvernamentală ce durează de peste două luni. Florin Cîţu a anunţat deja liberalii vor formarea unei majorităţi în jurul unui premier PNL, în vreme ce Marcel Ciolacu a reiterat că merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru din partea PSD.

PNL reia negocierile cu PSD, începând cu ora 14:00. Florin Cîţu a precizat încă de miercuri seară că a discutat la telefon cu Marcel Ciolacu şi au stabilit că întâlnirea PNL – PSD va avea loc joi la Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: PNL reia negocierile cu PSD. Postul de premier, motiv de dispută între liberali şi social-democraţi

PNL, USR și UDMR nu pot forma din punct de vedere matematic o majoritate în Parlament, susţine liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis. Social-democratul consideră că Alexandru Rafila ar fi un excelent ministru al Sănătății.

„În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenții, PNL cu USR și cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minoritățile naționale au anunțat că nu mai susțin un astfel de Guvern. Aceste explicații pe care le-am văzut în spațiul public avansate de cei de la PNL și anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîțu este o glumă atât de proastă, încât nici nu știu cum s-o pot interpreta”, a precizat Alfred Simonis (PSD).

Citeşte şi: Alfred Simonis, încrezător că PSD va intra la guvernare. „Coaliția PNL – USR – UDMR nu are șanse. Suntem îndreptățiți politic”