PNL reia negocierile cu PSD. Postul de premier, motiv de dispută între liberali şi social-democraţi

Liderii PNL şi PSD se întâlnesc joi pentru a găsi o soluţie de a ieşi din criza guvernamentală ce durează de peste două luni. Florin Cîţu a anunţat deja liberalii vor formarea unei majorităţi în jurul unui premier PNL, în vreme ce Marcel Ciolacu plănuieşte că meargă la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru din partea PSD.

04 nov. 2021, 08:37
PNL reia negocierile cu PSD. Postul de premier, motiv de dispută între liberali şi social-democraţi

PNL reia negocierile cu PSD, începând cu ora 14:00. Florin Cîţu a precizat încă de miercuri seară că a discutat la telefon cu Marcel Ciolacu şi au stabilit că întâlnirea PNL – PSD va avea loc joi la Camera Deputaţilor.

Florin Cîţu a susţinut că liberalii au un singur mandat, acela de a convinge PSD prin aceste discuţii că „singura majoritate de a trece România prin criză poate fi creată în jurul PNL”.

Liderul liberalilor va fi însoţit la negocierile cu PSD de prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Rareş Bogdan, dar şi de secretarul general Dan Vîlceanu.

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu: „PNL va împărtăşi soarta PNŢCD, a ajuns să zgrepţene la poarta PSD. Nătângii la poarta stângii”

PNL a reînceput miercuri negocierile pentru a găsi susţinere parlamentară pentru un nou Guvern. Prima discuţie a fost purtată cu USR, despre care Florin Cîţu a spus că a fost „ca o terapie de grup”. Preşedintele PNL a dat de înţeles că sunt șanse mari să fie refăcută coaliția de guvernare, notează Hotnews.

La rândul său, Dacian Cioloş a catalogat discuţiile drept „exploratorii”, însă aşteaptă să vadă rezultatul negocierilor dintre PNL şi PSD, câtă vreme Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii vor face o propunere de premier.

Citeşte şi: Augustin Zegrean taie speranţele lui Cîţu de a fi premier: „Dacă cineva va sesiza CCR, Curtea va spune că este conflict juridic de natură constituţională”

Mai mult, UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a anunțat că vrea să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere proprie de prim-ministru.

Reînceperea negocierilor pentru formarea unui nou Guvern are loc în contextul în care PNL a decis marţi seara, în forul de conducere al partidului, să flexibilizeze mandatul. Astfel, liberalii vor putea purta discuţii atât cu PSD, cât şi cu USR.

Anterior, Biroului Permanent Naţional al PNL votase interzicerea oricăror negocieri cu PSD şi USR pe motiv că votaseră moţiunea de cenzură la adresa lui Florin Cîţu.

Consultările de la Cotroceni ar putea avea loc vineri, deşi Administraţia Prezidenţială nu a făcut încă un anunţ oficial în acest sens. Criza guvernamentală a fost generată, în 1 septembrie, de demiterea ministrului USR al Justiţiei Stelian Ion, care a dus la votarea unei moţiuni de cenzură de către 281 de parlamentari şi demiterea Guvernului Ciţu.