Marcel Ciolacu: „Klaus Iohannis nu poate bloca anticipatele, face ce decide o majoritate”. Ce spune fostul şef al CCR

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis, care le-a spus că se ajunge greu la alegeri anticipate, nu poate bloca declanşarea acestora, pentru că în Parlament se va ajunge să fie demise toate Guvernele.

12 oct. 2021, 11:42
Marcel Ciolacu: „Klaus Iohannis nu poate bloca anticipatele, face ce decide o majoritate”. Ce spune fostul şef al CCR

Întrebat dacă PSD este dispus să negocieze cu PNL, pentru  un guvern minoritar, Marcel Ciolacu a exclus acest scenariu şi a menţionat că în acest moment PSD nu are o discuţie privind intrarea la guvernare cu alt partid, singura soluţie fiind alegerile anticipate.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că premierul desemnat Dacian Cioloș va încerca să facă o majoritate, dar dacă nu va reuși acest lucru, atunci este primul pas spre alegerile anticipate dorite de PSD.

”Cu astfel de baliverne, de parcă n-a fost la guvernare atâta timp. De doi ani dreapta este la guvernare și n-au rezolvat toate problemele despre care vorbesc acum că le vor rezolva. Desemnarea primului ministru este o prerogativă constituțională a președintelui. Nu vreau să intru în prerogativele constituționale ale președintelui. Nu mă mai surprinde nimic de la președintele României, cel care a refuzat un premier de la partidul care a câștigat alegerile.

Noi, la Cotroceni, am discutat cu președintele că ne trebuie un guvern stabil. Poate este o înțelegere între PNL și USR, nu sunt în mintea președintelui.

Din punctul nostru de vedere, dacă Dacian Cioloș nu crează o majoritate este un pas spre alegeri anticipate. Parlamentarii PSD vor respecta decizia partidului, iar dacă este nevoie vom ajunge la anticipate.”, a spus Marcel Ciolacu.

Rareş Bogdan: „Candidatul nostru este acelaşi, Florin Cîţu, să fie clar. Sunt convins că doamna Şoşoacă abia aşteaptă să-l voteze pe Dacian Cioloş”

Liderul PSD Marcel Ciolacu critică, într-o postare pe Facebook, guvernarea de dreapta, despre care spune că are ca şi program ”sărăcie, Frig şi Foame, indiferent cum îl cheamă pe premierul desemnat, Cîţu sau Cioloş şi anunţă că PSD va construi, săptămâna viitoare, o majoritate concretă pentru a trece prin Parlament plafonarea preţurilor la energie şi gaze.

Marcel Ciolacu: „Sărăcie, frig şi foame. Ăsta este programul de guvernare al oricărui premier pus de Iohannis”

Augustin Zegrean: „Preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul după două Guverne picate”
„Nu va fi luat în considerare. Legea spune să fie două propuneri respinse de Parlament. Deci dacă îşi depune mandatul, nu va fi luat în considerare. Ce vreau să spun eu este să nu cădeţi în capcană, pentru că preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul după al doilea Guvern picat. Are voie, este îndreptăţit, poate să facă asta, dar nu este obligat să o facă. Poate să facă şi cinci, zece, o mie de propuneri, până ajunge la mine. Este un vers pe dos al lui Eminescu, ‘de la Tisa până la Nistru, tot românul a fost ministru’. Nu este obligat să dizolve Parlamentul, să declanşeze anticipate. În plus, în afară de dumnealui, nimeni nu poate să facă asta. Nici dacă şi-ar da demisia Parlamentul, preşedintele nu ar fi obligat să îl dizolve”, a declarat Augustin Zegrean pentru DC NEWS.

Întrebat ce s-ar întâmpla în Parlament dacă, în teorie, majoritatea parlamentarilor ar demisiona, Zegrean a spus că „locul lor va fi luat de supleanţi, pentru că s-a candidat pe liste. Şi abia aşteaptă!”.