Marcel Ciolacu, la Parlament: „Am fost la toate discuţiile din aceste zile cu reprezentanţii din Educaţie. Sunt activ, sunt pregătit să preiau guvernarea”

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a oferit miercuri declaraţii la Parlament, după ce o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie s-a încheiat fără nicio concluzie concretă.

31 mai 2023, 16:29
Marcel Ciolacu, la Parlament: „Am fost la toate discuţiile din aceste zile cu reprezentanţii din Educaţie. Sunt activ, sunt pregătit să preiau guvernarea”

Marcel Ciolacu, anunţ şi pe Facebook despre greva profesorilor: „Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale.
Majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare.
Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație.
Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățiță. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice”

 

Marcel Ciolacu, viitorul premier, a reiterat ideea că rotativa guvernamentală nu se va face până nu se va încheia greva din Educaţie, insistând asupra faptului că în perioada de când a început acţiunea sindicatelor din învăţământ nu s-a mai purtat nicio discuţie în coaliţie pe tema ocupării portofoliilor din noul Executiv.

Când se va realiza rotativa guvernamentală?

Avem de inchis greva profesorilor, daca se incheie azi, maine vin si va anunt.

De ce nu aţi participat la negocierile dintre Guvern şi sindicatele din Educaţie?

Am fost la toate discutiile cu membrii din invatamant, nu stiu cine v-a dat informatia.

Ce părere aveţi despre opinia unor parlamentari ca legea pensiilor speciale să nu cuprindă şi pensiile deja date în plată?

In aceasta pozitie inseamna ca nu mai vorbim de o reforma, iar eu imi mentin pozitia ca este nevoie de o reforma si o sa o duc pana la capat.

Citeşte şi: O nouă ofertă a Guvernului pentru profesori. Vrea să majoreze salariile cadrelor didactice cu 1.000 lei începând cu 1 iunie

Cum comentaţi decizia de a-l demite pe şeful ANAF?

Daca premierul a luat aceasta decizie, inseamna ca a existat o problema. Am mare incredere in doamna Carciumaru.

Dacă greva profesorilor se încheie azi, sunteţi pregătit să preluaţi guvernarea?

Sunt pregatit, dupa cum vedeti, sunt foarte activ.

S-a stabilit în coaliţie câte ministere vor exista în noul Guvern?

Este luata decizia ca vor fi mai putin cu doua ministere.

Susţineţi în continuare introducerea impozitului progresiv?

Nu tin eu la impozitul progresiv ci a demonstrat intreaga omenire ca aceasta este directia corecta. In afara de Rusia, toate statele din Europa si UE au implementat. Daca credeti ca eu sunt singurul nebun care vrea asa ceva, uitati-va la alte tari. Dar, repet, pana cand statul nu digitalizeaza ANAF-ul, nu se pune problema impozitului progresiv.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu Ciucă și Ciolacu despre greva din Educație și revendicările profesorilor. Sindicaliștii din Educație, chemați din nou la negocieri la Guvern