O nouă ofertă a Guvernului pentru profesori. Vrea să majoreze salariile cadrelor didactice cu 1.000 lei începând cu 1 iunie

Guvernul anunță oferta finală pentru profesori. Premierul Nicolae Ciucă a propus ca salariile profesorilor să crească cu 1.000 de lei brut de la 1 iunie. Personalul nedidactic va primi 400 lei brut.

31 mai 2023, 15:34
O nouă ofertă a Guvernului pentru profesori. Vrea să majoreze salariile cadrelor didactice cu 1.000 lei începând cu 1 iunie

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și ministrul Educației Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora și despre oprirea grevei profesorilor.

În urma întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori. Guvernul a anunțat că va adopta, joi, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să nu accepte acordul propus de premierul Ciucă și girat de președintele Iohannis: ”Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere”

”În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Citește și: Deputații USR, protest cu pancarte în Parlament. Liderul AUR George Simion a dat buzna în biroul lui Ciolacu

Coaliția vine și cu promisiunea că profesorii debutanți vor fi plătiți cu salariul mediu brut pe economie, dar asta se va întâmpla treptat, în trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării.