Ciolacu nu e de acord cu planul lui Rafila de a muta SMURD la Ministerul Sănătății: „Doamne ferește! Este exclus să distrugi ceva ce funcționează”

Alexandru Rafila a declarat joi că recunoaște meritele șefului DSU, Raed Arafat, dar că serviciile medicale de urgență ar trebui să țină de Ministerul Sănătății. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus că nu este de acord cu această afirmație.

08 apr. 2022, 11:08
Ciolacu nu e de acord cu planul lui Rafila de a muta SMURD la Ministerul Sănătății: „Doamne ferește! Este exclus să distrugi ceva ce funcționează”

Marcel Ciolacu a afirmat că e exclus să susțină această idee fiindcă nu poți distruge ceva ce funcționează bine.

„Doamne-ferește! Nu cred că își dorește așa ceva domnul Rafila și cred că nu s-a exprimat corect. Este exclus să susțin așa ceva, să distrugi ceva ce funcționează. Cu bunele si relele fiecăruia dintre noi, domnul Raed Arafat a avut o performanță în ceea ce privește UPU și sistemul de urgență. E ceva ce performează, este eficient și este datorită lui Raed Arafat. Haideți să spunem adevărul. Omul care a reinventat UPU și sistemul de urgență, SMURD-ul este Raed Arafat, să fim corecți! Cum să strici așa ceva?”, a declarat Marcel Ciolacu, joi seara, la Antena 3.

Alexandru Rafila: Serviciile de urgență ar trebui integrate la nivelul Ministerului Sănătății

Medicul Alexandru Rafila a declarat că serviciile medicale de urgenţă, care au fost organizate de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar acest lucru „trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”.

„SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară.

Ele nu funcţionează separat. Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate.

N-aş vrea să fie interpretat. Am recunoscut public că toate meritele domnului Arafat care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi cred că lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat s-a opus categoric: Nu văd niciun motiv să stricăm ce s-a dovedit a fi foarte eficient

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, a declarat că nu e de acord cu planul lui Alexandru Rafila de a integra SMURD în Ministerul Sănătății. Acest demers nu ar face decât „să slăbească sistemul și să strice ce s-a construit”, a spus ferm Raed Arafat, imediat după declarațiile făcute de ministrul Sănătății.

„Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD.

Arafat a explicat că nu vede niciun motiv pentru această schimbare. „Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (…) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient”, a spus şeful DSU.