Marcel Ciolacu: „Nu se poate ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău”

Liderul PSD are şanse minimă să impună impozitul progresiv pe salarii, dar vrea impozit diferenţiat pe clădiri şi taxarea suplimentară a cîştigurilor din pariuri.

16 iun. 2022, 16:18
Marcel Ciolacu: „Nu se poate ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Parlament, despre intenţia de a aplica impozitul pe clădiri în funcţie de valoarea clădirii, că nu va fi de acord ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău, care face 80.000 de euro. În privinţa excepţiilor din Codul Fiscal, el a afirmat că ele însumează 64 de miliarde de lei, şi că organismele internaţionale ne-au atras atenţia asupra acestui lucru, la fel şi Comisia Europeană. Despre o impozitare a câştigurilor din jocurile de noroc, Marcel Ciolacu a spus că ”este posibil să se ia o astfel de măsură”.

Pensii 2022. Veste proastă pentru 8 milioane de români, scăderea e confirmată oficial
Liderul PSD Marcel Ciolacu s-a referit în declaraţie la excepţiile din Codul Fiscal. ”Aţi văzut că şi organismele internaţionale ne-au atras atenţia asupra acestui lucru, şi Comisia Europeană, excepţiile din Codul Fiscal în acest moment însumează în jur de 64 de miliarde ( de lei, nr). Sunt un pic cam mult”, a afirmat liderul PSD, precizând că ministrul de Finanţe şi ANAF-ul şi-au luat în comun un ritm de digitalizare a ANAF şi a sistemului vamal şi speră să menţină acest ritm.

”Orice decizie pe care o vom lua cu certutudine nu va deranja foarte mult sistemul, în acest moment, şi partenerii sociali”, a mai spus Ciolacu, arătând că ministrul de Finanţe are discuţii cu partenerii sociali.

Despre impozitul pe clădiri, el a precizat că se va stabili în funcţie de valoare. Cred că e un lucru de bun simţ, primarii au o marjă, ei hotărăsc, au un minim şi un maxim”, a mai spus Ciolacu, arătând că există o grilă notarială care se poate aplica.
”Nu îmi cereţi ca uin apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău, care face 80.000 de euro, că nu voi fi de acord cu aşa ceva”, a mai completat Ciolacu.

Despre o impozitare a câştigurilor din jocurile de noroc, Ciolacu a spus că ”este posibil să se ia o astfel de măsură.

”Eu cred că statul român are datoria de a nu încuraja jocurile de noroc, mai ales în perioade de criză, când astfel de lucruri explodează, în orice societate”, a explicat Ciolacu.

Cutremur pe piaţa pariurilor din România. Statul vrea impozitarea câştigurilor cu 40%, taxele de acum pleacă de la 1%!
Propunerile PSD pentru coaliţie privind cotele de impozitare: 40% pentru marile salarii, 90% pentru pensiile speciale şi un sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 lei, pentru ca la nivelul salariului minim să se ajungă la impozit 0%.

Având în vedere principiile de echitate şi solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici, arată partidul într-un comunicat de presă.

În acest sens, PSD va supune spre dezbatere în coaliţie de guvernare următoarele propuneri:

1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul Preşedintelui României;

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, mai indică sursa citată.

Cel puţin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro, mai spune sursa menţionată.